Prva študentska hiša

Zavod Študentska svetovalnica, ki ga je novembra 2009 ustanovila Študentska organizacija Univerze v Ljubljani, je danes prevzel ključe prve t. i. študentske hiše v Sloveniji.

Študentska hiša – SRCe (Student Resource Centre) je zamišljena kot varna hiša za študente, torej prostor, kamor se bodo lahko zatekli študentje, ki so se zaradi različnih življenjskih okoliščin ali pomanjkanja finančnih sredstev znašli v stiski. Študentska hiša SRCe bo odprla svoja vrata na Židovski stezi 6 v središču Ljubljane v začetku leta 2011.

Sanja Leban, direktorica Zavoda Študentska svetovalnica: »Študentska hiša SRCe je namenjena študentom, mladim, ki se znajdejo v nepredvideni življenjski situaciji, iz katere si ne morejo pomagati sami in v kateri je nujno takojšnje ukrepanje. To med drugim pomeni, da bo imel posameznik, ki se bo znašel v takšni situaciji, v študentski hiši SRCe možnost namestitve v času, ki ga potrebuje, da se spet postavi na noge.«

Študentska hiša SRCe bo tako v prvi vrsti namenjena študentom, ki:
– imajo posebne potrebe (študentske družine in invalidi)
– so žrtve nasilja
– se znajdejo v nepredvidenih socialnih stiskah
– izgubijo podporo družine
– ki izgubijo status študenta in posledično pravico do subvencioniranega bivanja
– ki prihajajo v Ljubljano na študij v tujini in si ne morejo privoščiti ustrezne namestitve
– so iz Ljubljane ali njene bližnje okolice in zato ne izpolnjujejo pogojev za subvencionirano bivanje
– so se znašli v kakšni drugačni življenjski stiski in ne najdejo pomoči ustreznih državnih institucij.

Zavod Študentska svetovalnica želi posamezniku ali družini v stiski v času bivanja v študentski hiši SRCe ponuditi tudi celostno podporo na poti k ponovni vzpostavitvi življenjskih pogojev, ki posamezniku zagotavljajo samostojnost, srečo in lasten prihodek. Tako bodo študentom v stiski v okviru že utečenih dejavnosti Študentske svetovalnice na voljo še:
– pravno, socialno in psihološko svetovanje
– individualna psihoterapija in podporna skupina za samopomoč
– mediacija, spremstvo
– karierno svetovanje.

Sanja Leban, direktorica Zavoda Študentska svetovalnica: »Potreba po ustanovitvi študentske hiše je zrasla na podlagi več kot 20-letnih izkušenj Študentske svetovalnice na področjih brezplačnega svetovanja, informiranja in pomoči študentom. Večkrat doslej se je namreč že izkazalo, da zgolj teoretična pomoč v obliki svetovanja in informiranja ni dovolj, zato smo začeli stremeti k praktičnim pristopom. Študentska hiša SRCe bo tako nadgradnja vseh dosedanjih dejavnosti Študentske svetovalnice.«

V Zavodu Študentska svetovalnica so do novembra 2010 obravnavali kar 7288 primerov različnih vrst svetovanj študentom, od tega največ primerov (3176) s področja študijske problematike, 1114 s področja štipendij, 824 pa jih je povezanih s področjem študentskega bivanja. V tem letu so zabeležili tudi porast števila primerov na področjih socialnega varstva (703) in dela ter prejemkov (501), na kar po ocenah svetovalcev nedvomno vpliva tudi napovedana uveljavitev Zakona o malem delu. V okviru Zavoda Študentska svetovalnica delujeta tudi brezplačna posredovalnica sob m2 ter brezplačni Študentski telefon 080 98 67.

Zavod Študentska svetovalnica je v letu 2010 zastavil tudi projekt BOP – brezplačna odvetniška pomoč za študente, na več kot 50 slovenskih srednjih šolah pa je izvedel projekt Dijaške infourice, v okviru katerih informatorji dijake z brezplačnimi predavanji pripravljajo na prehod s srednje na visoko šolo oz. univerzo. Svetovalci so pripravili tudi več kot 10 brezplačnih psiholoških delavnic za študente ter sodelovali na različnih delavnicah, prireditvah, sejmih in izobraževanjih za zunanje partnerje.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.