Študentje novinarstva na seminarju v Bruslju

Študentje novinarstva Fakultete za družbene vede smo 7. 12 ob štirih zjutraj sedli v avtobus in se podali na šestnajsturno vožnjo v Bruselj, da bi se udeležili seminarja v Evropskem parlamentu.

Dolga in naporna pot se nam se še kako splačala. Dvodnevni program, ki so nam ga pripravili slovenski predstavniki v parlamentu je bil pester in predvsem poučen. Prvi dan nas je sprejela tiskovna predstavnica Manja Toplak in takoj za tem so se zvrstila predavanja o parlamentu, ogled parlamenta, predavanja evropskih poslancev, ki so pa delovala bolj kot odprta diskusija, po predavanjih pa smo imeli še možnost sproščenega pogovora in zastavljanja vprašanj slovenskim dopisnikom, ki delujejo v Bruslju. Pridobivali smo informacije in znanja iz prve roke in imeli možnost izvedeti prav vse kar je vezano na to službo. Poslanci s katerimi smo govorili so bili: Ivo Vajgl, Tanja Fajon, Milan Zver in Zoran Thaler. Vsak nam je podal nekaj zanimivih misli in ugotovitev iz sveta politike in z nami delili marsikatero modrost, kot je naprimer Ivo Vajgl povedal: Svoboda se brani na način, da ne ogrožaš svobode drugega. Tako so nas opozarjali tudi na pomembne vrednote in načela, ki jih mora imeti ne samo politik, ampak tudi novinar. Z njimi smo tudi debatirali aktualnih tematikah v politiki, gospodarstvu, izobraževanju itd. Po predavanjih smo seveda imeli priložnost poskusiti hrano iz njihove menze in se sprehoditi po parlamentu. Tako smo odkrili vrsto trgovin, frizerja in celo fitnes studio in ugotovili, da je Evropski parlament pravi svet v malem.

Naslednji dan je bil pa še posebej atraktiven za nas, saj smo imeli možnost vstopiti v pisarne poslancev, pogledali v ‘zakulisje’ sej in dela v parlamentu nasploh. Janja Gaberšek iz ekipe audiovizualnega oddelka Evropskega parlamenta nam je razkazala arhiv audiovizualnega materiala parlamenta in studio za snemanje oddaj. Podrobneje nam je razložila kako oddaje nastajajo in nam zaupala tudi to, da ima vsak evropski novinar možnost najeti studio in v njem zastonj posneti oddajo, ki mora biti seveda na temo parlamenta. Dodala je, da se slovenski novinarji le malo poslužujejo te možnosti in da marsikateri novinar za to možnost sploh ne ve. Zato smo pa tukaj mladi, ki imamo možnost, da naredimo v tem spremembe.

Seveda smo imeli tudi dovolj časa za ogled mesta, ki je bilo, prazničnemu vzdušju primerno, ljubko okrašeno. Kljub mrazu smo se uspeli sprehoditi po centru mesta, videti nekaj znamenitosti in kupiti spominčke na božični tržnici.

Tako smo študentje novinarstva v svojih štirih, če odštejemo vožnjo dveh, deh potovanja združili prijetno s koristnim.

Maja Orešnik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.