Psihološka svetovalnica UM

Študentska organizacija Univerze v Mariboru od decembra lanskega leta študentom v stiski omogoča psihološko svetovanje. In kako deluje psihološka svetovalnica? O tem smo se pogovarjali s Špelo Lipošek, vodjo projekta Psihološka svetovalnica, ki nam je pre
Zakaj se je Študentska organizacija Univerza v Mariboru odločila za psihološko svetovalnico?
Študentska organizacija Univerze v Mariboru se je za projekt Psihološka svetovalnica odločila zaradi tega, ker se kaj podobnega za študente v Mariboru še ne izvaja, zavedamo pa se, da se pogosto nekateri študentje znajdejo v stresnih situacijah, ki jim predstavljajo stisko in čutijo potrebo po pogovoru z nekom, včasih pa v takih situacijah ne vedo, kam in na koga naj se obrnejo. Zato smo se na Študentski organizaciji Univerze v Mariboru odločili, da jim pomagamo mi, in sicer z brezplačnimi psihološkimi svetovanji, ki jih izvaja univ. dipl. psihologinja Vita Poštuvan.

Kakšen je namen svetovalnice in področje dela?
Namen svetovalnice je pomagati študentom v stiski, ki jo študentje občutijo zaradi težav pri študiju, v duševnem zdravju, partnerskih odnosih in drugih osebnih težavah. Pomagati jim želimo s psihološkim svetovanjem in terapevtsko pomočjo. Naš namen je vplivati na pozitivne spremembe mladostnikovega doživljanja, vedenja in osebnosti, saj se študenti in mladi pogosto soočajo s situacijami, ki jim predstavljajo veliko stisko. Med te sodijo težave v odnosih, občutek stresa in izgorelosti zaradi (študijskih) obveznosti, občutki depresije, tesnobe, osamljenosti in drugo. V psihološki svetovalnici smo mladostniku v stiski v oporo in ga skušamo opremiti z znanji, spretnostmi in orodji, ki mu bodo pomagale v njegovi situaciji. Študente želimo spodbujati h kvalitetnim življenjskim ciljem, njihovemu izpolnjevanju, hkrati pa med njimi preprečevati nezdrav življenjski slog. Cilj psihološkega svetovanja je svetovancu pomagati izpostaviti bistveno težavo, zaradi katere prihaja na posvet in ga naučiti vedenjskih in kognitivnih tehnik obvladovanja krizne situacije.

Ali bodo znotraj svetovalnice potekala tudi kakšna predavanja, seminarji?
Znotraj projekta psihološka svetovalnica je potekalo uvodno predavanje, in sicer 2. 12. 2009, na temo Stres in stiske in kako skrbeti za duševno stanje. V kolikor bi študentje izrazili željo oziroma bomo začutili potrebo še po kakem odprtem predavanju, ga bomo še izvedli, vendar jih zaenkrat še ne načrtujemo.

Kdaj se lahko študentje obrnejo na vas?
Študentje se lahko na nas obrnejo s kakršnimi koli vprašanji, pobudami in kritikami na naš elektronski naslov svetovalnica@soum.si, kjer se lahko tudi prijavijo na brezplačna psihološka svetovanja, ki bodo potekala do 24. 3. 2010.

Ali so se študentje že obrnili na vas? Kakšne so njihove težave?
Zaenkrat so bili vsi termini, ki smo jih dali na voljo za študentsko svetovanje, zapolnjeni. To na eni strani kaže na velike potrebe študentov, na drugi strani pa opozarja, da do sedaj te potrebe niso bile zadovoljene. Glavne težave, zaradi katerih študenti prihajajo na svetovanja, so depresije, tesnobe, partnerske ali družinske težave, stiske zaradi študija in drugih težav, ki jim povzročajo stisko.

Na kakšen način lahko pomagate študentom?
Študentom pomagamo s svetovanjem, psihoedukacijo in terapevtsko pomočjo. V samem delu uporabljam največ elementov kognitivno vedenjske terapije. Če povem konkretno: po tem, ko s študentom narediva uvodni intervju, v katerem spoznam njegove težave, narediva načrt dela. Opredeliti je treba cilje, ki jih želimo z našim delom doseči, nato pa z različnimi tehnikami sledimo tem ciljem. Cilji dela so različni, npr. izboljšanje razpoloženja, izguba strahu, zmožnost vzpostavljanja zdravih partnerskih odnosov, boljša koncentracija pri delu in študiju …

Bi lahko ocenili, kakšno je duševno stanje večine študentov?
Študenti so vsaj v tolikšni meri izpostavljeni duševnim boleznim kot ostali odrasli – to npr. pomeni, da jih ima v tem trenutku vsaj 5 % depresivno motnjo. Med mladimi je poleg depresivnih in anksioznih motenj še veliko motenj hranjenja in zlorabe psihoaktivnih substanc.

Kdo dela v psihološki svetovalnici, kdo študentom svetuje?
Trenutno je to moje delo. Sem univ. dipl. psih., trenutno vključena v II. stopnjo izobraževanja za vedenjsko kognitivnega terapevta. Na področju duševnega zdravja imam večletne izkušnje, ne le s svetovalnim delom, ampak tudi s preventivnimi programi in raziskovanjem.

Komu bo namenjeno svetovanje?
Svetovanje je namenjeno vsem mariborskim študentom, ki se znajdejo v stiski.

Mojca Buh


Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.