Prehod iz srednje šole na fakulteto

Prehod iz srednje šole na fakulteto pomeni za šolajočega začetek novega življenjskega obdobja. Kot pri vsaki drugi spremembi sta tudi tu lahko prisotna določen strah in negotovost.

Nekaterim novopečenim študentom ta prehod ne dela večjih težav, za druge je to mnogo težje. Vendar spremembo na določen način občutijo vsi. Lažje (ne pa nujno lepše) je namreč živeti v predvidljivem in zanesljivem vsakdanjiku brez večjih pretresov.

Najboljša pomoč za strah in negotovost je ta, da se na spremembo, ki je pred nami, ustrezno pripravimo. To storimo tako, da se o spremembah, ki nas čakajo, dobro podučimo. Eden izmed dobrih načinov je ravno branje tega priročnika!

Zelo blažilen učinek ima tudi družabno življenje, občutek pripadnosti. Na fakulteti si tako prizadevajte kmalu navezati stike z novimi sošolkami in sošolci, s katerimi boste lahko delili (tudi) svoje začetne zadrege in negotovosti. Nikar pa na ta račun ne pozabite povsem na svoje „stare“ prijatelje iz srednje šole! Raziskave so pokazale, da so v smislu psihološke stabilnosti na boljšem tisti, ki zadržijo stike s to družbo (če smo jo seveda doživljali kot kvalitetno).

V veliko pomoč so vam lahko tudi dobri tutorji in starejši kolegi z istega faksa. Z njimi se lahko pogovorite, kako so oni doživeli svoj prehod, kako jim je uspelo prebroditi začetne težave, kako so se pripravljali na izpite in jih tudi naredili.

 

Če se vam zdi, da novim izzivom ne boste kos, vam je na voljo veliko najrazličnejših svetovalnih služb, kjer vam bodo brez dvoma znali pravilno svetovati in vas usmeriti. Če najbolj verjamete temu, kar preberete, se lahko odpravite v knjižnico in si preberete kakšno knjigo s področja načrtovanja uspešne kariere.

 

Morda se vam zdi vse napisano pretirano in mislite, da večjih težav pri prehodu ni. Morda za precejšen del izmed vas res ne (ali pa težave hitro minejo), vseeno pa boste morali osvojiti za vas povsem nov sistem in zakaj si tega prehoda ne bi vsaj malo olajšali?

 

Kmalu po začetku študijskega leta se začnejo prva preverjanja znanja in ker se večina ne privadi na nov sistem kar takoj, je pogosteje kot kasneje v višjih letnikih (sploh pa pogosteje kot prej v srednji šoli) deležna kakšnega neuspeha. Vendar vedite, da vam (morebitni) začetni neuspeh ne sme vzeti poguma, ker običajno ni zanesljiv pokazatelj tega, kako vam bo šlo od rok na nadaljnji študijski poti. Navežite stik s tutorji ali drugimi osebami, ki so na fakulteti namenjene temu, da študentom nižjih letnikov pomagajo premostiti začetne zadrege.

Morda se vam bo čez nekaj časa zazdelo, da niste izbrali pravega faksa, torej da niste dobro razmislili o njegovi izbiri, morda precenili svojo delavnost, jo nemara celo podcenili ali kaj podobnega. Še vedno imate možnost in pravico enkrat tekom študija spremeniti študijski program. V tem primeru je modro, da se pred tem korakom posvetujete z usposobljenimi svetovalci.

 

Kako torej začeti? Predvsem pogumno in brez strahu; z nekaj priprave pa bo še precej lažje!

 

Blaž Božnar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.