Subvencionirana prehrana za študente

Salted caramel ice creams on blue plate
Foto: Bartosz Luczak iz iStock

Ena izmed najlepših stvari študentskih let v gurmanskem smislu je zanesljivo ureditev subvencionirane študentske prehrane oziroma obstoj študentskih bonov.

Študentski boni pravzaprav niti niso več boni v osnovnem pomenu te besede. Že pred časom je prišlo do precejšnje spremembe – na območju celotne Slovenije je bil namreč uveljavljen nov način koriščenja subvencionirane študentske prehrane. Poslovili smo se od papirnatih vrednostnih listkov, na katere smo lahko v vrsti čakali tudi po pol ure in več, in prešli na elektronski način plačevanja.

Uvedena sta bila dva načina koriščenja subvencije za študentsko prehrano: prvi način je nakup posebne kartice (za katero odštejemo 15 EUR) in identificiranje preko podatkov na njenem magnetnem zapisu, drugi, med študenti bolj pogosto rabljen, pa je plačilo preko mobilnega telefona. Mobilni telefon se tako ob klicu na številko 1808 približa posebni napravi, ki jo gostinec predloži ob plačilu – tako nam je omogočeno koriščenje subvencije (ta trenutno znaša 2,63 EUR). Kar ostane do ekonomske cene obroka (kolikor „stane“ bon), moramo plačati gostincu na kraju samem in ne več vnaprej ob nakupu bonov, kot je bilo to potrebno prej.

Sam postopek plačevanja je sicer lahko precej zamuden; sploh v urah kosila, ko bone koristi veliko študentov, lahko sistem zaradi preobremenjenosti povsem odpove. K sreči do sedaj večjih kolapsov sistema ni bilo in večina študentov je z naklonjenostjo sprejela novo pridobitev.

Pomembno je vedeti, da ima vsak študent pravico koristiti bone v katerem koli gostinskem obratu v Sloveniji, ki je vključen v sistem subvencionirane prehrane (seznam gostincev lahko najdete na spletnem portalu Študentska prehrana na spletni strani www.studentska-prehrana.si).

Torej ne obstaja nobena omejitev glede na to, na katero univerzo je študent vpisan. Študentu tudi ni potrebno več vnaprej opraviti izbire, v katerem gostinskem obratu želi jesti in kupiti ustrezen bon, ampak se lahko o tem spontano odloči na samem mestu.

Kako koristiti subvencijo oz. študentske bone?

Da se izognemo nepotrebni gneči, si je študentsko prehrano najbolje urediti čimprej po vpisu na fakulteto, čeprav jo novopečeni bruci lahko začnejo koristiti šele z začetkom študijskega leta, torej s 1. oktobrom.

Najhitrejši način za vstop v sistem je s spletno prijavo preko spletnega portala Študentska prehrana; študent vnese zahtevane podatke (se registrira v sistem) in dobi potrdilo.

Po registraciji se je potrebno osebno zglasiti na eni izmed točk SŠP – subvencionirane študentske prehrane (tam se tudi začne počasnejši način prijave, ko spletno prijavo za vas opravi kar referent). Tudi seznam točk SŠP je na omenjenem spletnem portalu.

S seboj je potrebno prinesti osebni dokument in dokazilo o statusu za tekoče študijsko leto (indeks ali originalno potrdilo o vpisu).

 

Pomembno!

Dokazila (potrdilo o vpisu ali študentsko izkaznico z nalepko za tekoče leto in osebni dokument) je potrebno predložiti vsako leto znova! Tako študent dokazuje svojo upravičenost do subvencije, za katero je podlaga, da ima status študenta (rednega ali izrednega) in hkrati ni zaposlen ali iskalec zaposlitve.

Če do 1. oktobra vsakega nadaljnjega študijskega leta na točko SŠP ne prinesete dokazila o statusu študenta, vam je do takrat, dokler tega ne storite, onemogočeno koriščenje subvencije. Ob plačilu morate tako plačati celotno ceno obroka.

 

Koliko bonov imam na mesec?

V sistemu subvencionirane študentske prehrane študentu pripada ena subvencija vsak delovni dan, možno pa je koristiti maksimalno 2 subvenciji dnevno (to pride seveda v poštev, če je ne koristimo vsak delovni dan), med katerima morajo preteči minimalno 4 ure; bodite torej pozorni na to 4-urno omejitev; to je v praksi vseeno zelo dobrodošlo, saj nekateri ponudniki pripravljajo zajtrke, potem pa lahko pri katerem drugem po pretečenem času koristimo še kosilo (druga varianta: kosilo in večerja).

Novejša omejitev je tudi, da je moč subvencionirano prehrano koristiti le med 8. uro zjutraj in 20. uro zvečer. Ni pa je mogoče koristiti med 15. julijem in 15. avgustom. Po mnenju predlagateljev teh ukrepov naj bi to preprečilo zlorabo subvencionirane prehrane.

Blaž Božnar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.