Pustna rajanja v 2010

Pustni čas je čas med novim letom in pepelnično sredo, ker je odvisen od velike noči, je premakljiv.
Prava pustna dneva sta dva: pustna nedelja in pustni torek. Praznovanje pusta sega že v predkrščansko dobo, da pa se danes šemimo so krivi Rimljani, ki so v predpomladnem času ustvarili več praznikov, za katere so se tudi šemili.

V Cerknici bo pustni teden potekal od debelega četrtka, 11. februarja 2010, ko bodo slavnostno otvorili pustno prireditev z Žaganjem babe in bo župan za en teden predal vlogo butalskemu županu, pa do pepelnične srede, 17. februarja, ko bo po pokopu pusta sledila še pogrebščina. Največji cerkniški praznik – veliki pustni karneval – se bo odvijal v nedeljo, 14. februarja, točno okoli 12:32, po ulicah Cerknice, kjer bomo lahko spremljali številne izvirne domače maske in zanimive gostujoče skupine.

Letos bo na Ptuju pustovanje še posebej spektakularno, saj kurentovanje praznuje že 50. obletnico. Praznovanje se začne že v soboto, 30. januarja, in bo potekalo vse do torka, 16. februarja, do pokopa pusta. Osrednji dogodek se bo zgodil v nedeljo, 14. februarja, ob 14:00 na mestnem trgu, kjer bo potekala že 50. mednarodna pustna in karnevalska povorka. Pričakovane so številne domače etnografske in karnevalske skupine ter skupine kurentov, etnografske in karnevalske skupine iz tujine, skupinske maske iz nekaterih podjetij, skupine iz osnovnih šol ter druge. Poleg tega pa bo potekal tudi izbor in nagrajevanje najlepših skupinskih karnevalskih mask. Poskrbljeno bo tudi za hrano, pijačo in zabavo ob dobri glasbi.

Začetki pustovanja na Viru segajo leta nazaj, ko so domačini na neki podstrehi našli partno listino (Umrl je naš dragi Pust) iz leta 1936. Letos bo potekal že 20. karneval na Viru, da pa se je pust na Viru ohranil toliko časa, gre zasluga Pevčevemu atu, ki so ga ljudje klicali Stričko. Pustovanje na Viru je v širšem slovenskem prostoru malo poznan, a zato toliko bolje obiskan z okoli 100 skupinami in 20.000 obiskovalci. Pustovalo se bo pod velikim šotorom v Športnem parku Vir od petka, 29. januarja, do pustnega torka, 16. februarja.

V Slovenj Gradcu bodo pustovali 13. februarja ob 20:00 z Mambo kingi v Športni dvorani Slovenj Gradec, prireditev bo povezoval Gašper Koruzni, najboljše posamične in skupinske maske pa bodo deležne tudi bogatih nagrad. V Mariboru bo 16. februarja potekala mestna pustna prireditev s pustnim sprevodom in podelitvijo nagrad najboljšim pustnim maskam. Študentski svet Univerze v Mariboru organizira prvo študentsko pustovanje – Fašenk fest – ki bo v dvorani UŠC Leona Štuklja, 16. februarja 2010. 13. februarja ob 20:00 je v Športni dvorani Mladika na Ptuju Klub ptujskih študentov organiziral Kurentanc 2010, največje študentsko pustovanje v Sloveniji. Letos bodo kot glavna skupina nastopili Zaklonišče prepeva, študentom pa bodo postregli s kislo juho in krofom. Najboljše skupinske maske bodo bogato nagrajene. Sprevod pustnih mask v osrednjem delu Ribnice bo potekal v soboto, 13. februarja, od 13:00 do 18:00, ob koncu pa sledi še pogostitev sodelujočih in obiskovalcev. Kulturno pustno društvo Grapar organizira vsako leto na pustno soboto in na pustni torek pustno povorko iz Grape po ulicah mesta Idrije, z nekaj vmesnimi postajami, na koncu pa se zaključi na mestnem trgu. Graparji vsako leto pripravijo celoten pustno-kulturni program, ki se navezuje na aktualne in odmevne dogodke doma in po svetu in tudi letos že odštevajo do slavnostne prireditve.

Seveda pa to še ni vse dogajanje v pustnem času, skoraj vsako mesto prireja svoje sprevode, parade, karnevale, glasbene dogodke in prezentacije mask, zato kar hitro po svojo masko in gremo pregnati zimo, da čim prej prikličemo pomlad v naše kraje.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.