Razpis za tutorje tujim študentom

Na podlagi 1. točke 15. člena Statuta ŠOU v Ljubljani in ob upoštevanju določb uredbe o postopku za izvajanje razpisov v ŠOU v Ljubljani, Študentska organizacija Univerze v Ljubljani objavlja naslednji razpis:

Tutorstvo za tuje študente je dejavnost, pri kateri študentje pomagajo tujim študentom pri premagovanju kulturnega šoka in privajanju na novo okolje. Tuji študentje, ki pridejo k nam na izmenjavo, potrebujejo pomoč pri urejanju razne dokumentacije za bivanje, za pridobitev študentske izkaznice, mesečne avtobusne vozovnice … Ob tem se pri nas srečujejo s kulturnimi razlikami, ki tako ali drugače vplivajo na njihovo bivanje v Sloveniji in ne nazadnje na njihovo uspešnost pri študiju.

Naloge tutorja študenta so lahko zelo različne. Največkrat tujim študentom pomagajo pri urejanju administrativnih zadev takoj ob prihodu v Slovenijo, jih pričakajo in se z njimi odpravijo do Pisarne za študentske domove oz. jim pomagajo pri iskanju nastanitve, jim predstavijo bogato obštudijsko dogajanje, jim svetujejo in jih usmerjajo skozi študij, običajno pa se z njimi družijo tudi drugače in jim tako pomagajo pri integraciji v slovensko okolje.

Na nekaterih Fakultetah Univerze v Ljubljani (UL) sistem tutorstva za tuje študente zelo dobro deluje že nekaj časa. Prav zato bi radi k tutorstvu spodbudili tudi študente na drugih fakultetah in s tem omogočili tujim študentom, ki prihajajo na študij v Slovenijo, prijetnejše bivanje in uspešnejši študij. Naši študenti, ki bi se odločili za to vlogo, se bodo družili s študenti z vsega sveta, spoznavali druge kulture, navade in običaje, imeli možnost učenja novih jezikov ter spoznavanja novih prijateljev. Ob tem jim seveda ponujamo tudi pestro dogajanje na mednarodnem področju (zabave, ekskurzije, koncerti …).

Prijave bodo zbirali vse do konca leta, jih pregledali in se povezali z bodočimi tutorji. V januarju bodo za vse, ki se bodo odločili postati tutorji tujim študentom, organizirali posvet, na katerem bodo izvedeli ogromno informacij o delu s tujimi študenti, najpogostejših težavah, s katerimi se srečujejo ob prihodu k nam in kako le-te odpraviti. Delovanje sistema tutorstva bodo predstavili predstavniki določenih fakultet, kjer tutorstvo za tuje študente že deluje. Drugi del posveta bo predstavljala interaktivna delavnica na temo medkulturne komunikacije, kjer bodo študentje tutorji na zelo zanimiv način spoznali razlike med različnimi narodi in kulturami ter njihovimi navadami.

Vse tiste, ki bi radi postali tutorji tujim študentom, ki prihajajo na vašo fakulteto v letnem semestru študijskega leta 2009/10, vabimo, da se prijavite na razpis. Edini pogoj je, da ste študent/-ka, nujno pa je seveda znanje tujega jezika.

Rok za prijavo je 31. december 2009.

Prijava mora vsebovati:
• ime in priimek študenta/-ke,
• naziv fakultete,
• ime študijskega programa oz. smeri,
• katere tuje jezike obvladate (pasivno, aktivno),
• domači naslov,
• elektronski naslov,
• telefonsko številko in
• kopijo potrdila o vpisu.

Prijave pošljite s priporočeno pošto na naslov:

ŠOU V LJUBLJANI
KERSNIKOVA 4
1000 LJUBLJANA
s pripisom NE ODPIRAJ – RAZPIS TUTORSTVO

Za dodatne informacije pišite na elektronski naslov maja.zupan@sou-lj.siali pokličite na telefonsko številko 01/43 80 241.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.