Riccardo Licata – beneški umetnik

V atriju Narodnega muzeja Slovenije od 31. marca do 12. junija 2011.
V atriju Narodnega muzeja Slovenije bo do 12. junija 2011 na ogled opus del italijanskega in mednarodno priznanega umetnika Riccarda Licate. Umetnine v Torinu rojenega umetnika bodo razstavljena ob petdesetletnici njegove prve razstave v Benetkah.

Licata je resnično vsestranski umetnik, saj se prepričljivo izraža tako v sliki, kipu in grafiki kot tudi v mozaikih in steklu, po čemer je širši javnosti tudi najbolj poznan. V Narodnem muzeju Slovenije bodo razstavljene njegove slikarske in kiparske stvaritve.

Svoje razburljivo življenje, razpeto med Torinom, Rimom, Benetkami in Parizom, je umetnik prevedel v zaporedje črt in znakov, jih prelil na slikarska platna in vanje vpletel skrite pomene, prepuščene interpretaciji naše domišljije. Kot pravi sam:
»Proučeval sem futurizem, suprematizem, kubizem, nadrealizem, Bauhausa, dela Kandinskega, Kleeja, Mondriana ter vse abstraktne umetnike. Ljubil sem to svobodno in poetično manifestiranje duha, sovražil pa konvencionalno, nacistično in fašistično slikarstvo, ki se umešča v neke vrste figuracije v njeni najbolj topoumni manifestaciji … Zame je bila abstrakcija mit, svoboda in vnema, odprtost in pripadnost novemu času, novi zgodovini.« (Riccardo Licata, 1984)

Licata se je predstavil na več kot 300 samostojnih razstavah v 35 različnih kulturnih prostorih. Leta 2009 so mu priredili veliko pregledno razstavo v muzeju doževe palače v Benetkah. Med številnimi mednarodnimi razstavami v svetu je leta 1959 sodeloval tudi v italijanski selekciji na III. mednarodni grafični razstavi v Ljubljani. Veseli smo, da lahko del njegovega bogatega nabora umetnin znova predstavimo slovenski publiki.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.