Roboti tudi letos!

Inštitut za robotiko FERI organizira državna robotska tekmovanja RoboT 2016, ROBObum 2016 in RoboCupJunior 2016.

Inštitut za robotiko Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru (FERI) bo v torek, 17. maja 2016, že 17. leto zapored, organiziral državna robotska tekmovanja in sicer finalna državna tekmovanja za študente in dijake RoboT 2016 ter tekmovanji za učence osnovnih šol ROBObum 2016 in dijake srednjih šol ROBOcupJunior. Njihov namen je predvsem v popularizaciji tehnike ter spodbujanje inovativnosti in tekmovalnosti med mladimi vseh starosti. Organizatorji pričakujejo približno 300 tekmovalcev in več kot 60 mentorjev ter spremljevalcev, najuspešnejše ekipe z državnega tekmovanja pa so v preteklih letih dosegle vidne rezultate na svetovnih tekmovanjih. Otvoritev prireditve bo ob 9.30 na FERI, v avli objekta G2.

 

Približno 300 mladih se bo pomerilo v treh različnih tekmovanjih v več kategorijah. V kategoriji RoboT (vožnja po velikem labirintu) bo sodelovalo približno 20 ekip srednjih tehniških šol in študentov. V disciplini ROBOsled (sledenje črti) bo sodelovalo 41 ekip iz dvajsetih osnovnih šol. Največ je prijav v disciplinah RoboCupJunior Reševanje Črta (23 oz. 31 ekip osnovnih in srednjih šol), med njimi tudi ekipe iz Hrvaške, Avstrije in Slovaške. V disciplini RoboCupJunior Nastop bo sodelovalo kar 7 ekip. Med najbolj atraktivnimi je disciplina RoboCupJunior Nogomet, kjer bo letos sodelovalo 5 ekip, prvič pa bo izvedeno tudi tekmovanje RoboCupJunior Reševanje CoSpace, kjer bodo sodelovale 4 ekipe.

 

V preteklih letih so najuspešnejše ekipe z državnega tekmovanja dosegle vidne rezultate na svetovnih tekmovanjih. Lani je ekipa SERŠ Team, sestavljena iz dveh dijakov SERŠ Maribor, na svetovnem robotskem tekmovanju RoboCupJunior v Hefei na Kitajskem dosegla tretje mesto v kategoriji RoboCupJunior Reševanje CoSpace. Dve ekipi slovenskih srednješolcev (Gimnazija Lava Celje in SERŠ Maribor) sta sodelovali na svetovnem prvenstvu RoboCupJunior 2014 v Braziliji. Nekaj slovenskih ekip pa je letos že sodelovalo na portugalskem, avstrijskem in na slovaškem odprtem državnem prvenstvu.  

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.