S tekmovanjem Bober do uspešnega računalničarja

računalniki na mizi

18. januarja je na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani potekalo državno tekmovanje v računalniškem mišljenju Bober. Na tekmovanje se je uvrstilo 166 osnovnošolcev in 78 srednješolcev,  to je en odstotek najboljših tekmovalcev v državi.slikica bobra

Letošnje državno tekmovanje je bilo sestavljeno iz 15 nalog, ki so jih morali tekmovalci rešiti v 40 minutah. Najboljši so prejeli zlata in srebrna priznanja.

Pomen tekmovanja za mlade

V svetu tehnologije je poznavanje računalništva zelo pomembno. Mednarodno tekmovanje ACM Bober na zanimiv način spodbuja učence in dijake pri spoznavanju računalništva in informatike. Med drugim tekmovalci razvijajo logično sklepanje, algoritmično mišljenje in spretnosti reševanja problemov.

Tekmovanje se v Sloveniji izvaja od šolskega leta 2010/2011. Od takrat se je število udeležencev zelo povečalo, tekmovanje pa počasi dosega postavljen cilj.otroka vesela pre računalnikom

Rezultati

Tekmovalci so bili učenci od 6. do 9. razreda osnovne šole in pa dijaki vseh letnikov srednjih šol.

Osnovna šola

Med učenci 6. razreda je bilo podeljenih osem zlatih in 13 srebrnih priznanj, najboljše se je odrezal Matic Kotnik iz Novega mesta.

Med sedmošolci je bilo 10 zlatih priznanj in 12 srebrnih, najboljši rezultat je dosegel David Ahec s Slovenske Bistrice.

Med učenci 8. razreda je bilo kar 13 nagrajencev zlatega priznanja in 12 srebrnega, najboljše se je odrezal Benjamin Rajer iz Vodic.

Devetošolcem so podelili osem zlatih in sedem srebrnih priznanj, na prvo mesto se je uvrstil Matic Kink iz Artič.

Srednja šola

Med dijaki prvega letnika je bilo največ zlatih priznanj – kar 16, prvo mesto je zasedel David Grošelj iz Ljubljane. Podelili so osem srebrnih priznanj.

Med drugimi letniki je bilo pet nagrajencev zlatega priznanja in dva srebrnega. Najboljše se je odrezal Benjamin Bajd iz Kranja.

Tretji letniki so dosegli dve zlati priznanji in eno srebrno, na prvem mestu je Lovro Drofenik iz Celja.

Med četrtimi letniki je zlato priznanje dosegel le Lucijan De Reggi iz Kopra. Srebrno priznanje so dosegli še trije.

Prihodnost računalničarjev

Letošnje državno tekmovanje gostuje Fakulteta za računalništvo in informatiko. Mnogi mladi nadarjeni računalničarji se bodo morda čez nekaj let odločili prav za študij na tej fakulteti. Glede na to, da se področje informacijske tehnologije zelo hitro razvija, že danes primanjkuje ustrezno izobraženega kadra.odprt računalnik

Prejšnji članekTo je glasbeni festival MENT Ljubljana 2020
Naslednji članekEIT Health išče slovenske talente za zdravstveno izobraževanje in pospeševanje idej v letu 2020

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.