Še več terorizma?

Številni Evropejci se glede na najnovejšo raziskavo bojijo, da bo begunski val privedel do večje teroristične nevarnosti v njihovi državi. Tudi zaskrbljenost, da jim bodo begunci zasedli delovna mesta ali da bodo državam v finančno breme, je zelo razširjena, kažejo rezultati ameriškega mnenjskega inštituta Pew.

 

Anketa ameriškega inštituta kaže na naraščajočo skrb zaradi lanskega zgodovinskega pritoka več kot milijona iskalcev azila v Evropo ter njihove integracije, predvsem muslimanov. V osmih od desetih držav, udeleženih v raziskavi (kar predstavlja 80 odstotkov evropskega prebivalstva) vsaj polovica verjame, da “prihod beguncev povečuje verjetnost za terorizem v njihovi državi”” po navedbah francoske tiskovne agencije AFP navaja raziskava. Tako jih največ, kar 76 odstotkov, meni na Madžarskem, sledi Poljska s 73

odstotki. Obe državi sta zaradi svoje ostre drže do begunske problematike sprejele proporcionalno manj beguncev. V Nemčiji, največjem evropskem gospodarstvu, ki je lani sprejelo največje število beguncev in migrantov, jih 61 odstotkov deli takšno skrb glede teroristične grožnje, medtem ko v Italiji tako meni 60, v Veliki Britaniji pa 52 odstotkov.

 

V Franciji, ki so jo džihadistični napadi lani močno pretresali, “le” 46 odstotkov vprašanih meni, da se s prilivom beguncev in migrantov povečuje nevarnost za več terorističnih napadov v državi. Na splošno raziskava ugotavlja, da sta “begunska kriza in teroristična grožnja v glavah Evropejcev tesno povezani med seboj”. Raziskava je tudi pokazala, da je dojemanje beguncev delno vplivalo na negativen odnos proti muslimanom, ki že živijo v Evropi. Prav tako je raziskava razkrila, da večina od desetih držav dojema prihod beguncev kot breme za svojo državo, ker ti tam zasedajo delovna mesta in imajo socialne koristi. Na Madžarskem jih je tako menilo 82 odstotkov vprašanih, na Poljskem 75 odstotkov, v Grčiji 72, v Italiji in Franciji pa 65 oziroma 53 odstotkov vprašanih.

 

Medtem v najbolj priljubljenih destinacijah za begunce in migrante – v Nemčiji in na Švedskem – večina ne deli takšnega mnenja. Menijo namreč, da bodo begunci in migranti okrepili narod zaradi svojega dela in talentov.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.