Se Žiga Zois “v grobu obrača”?

Veliko število Zoisovih štipendistov kljub popolni in že septembra oddanim vlogam še vedno čaka na odločbe glede Zoisove štipendije. Sklad za razvoj kadrov in štipendije RS je zakonski rok za odločanje že krepko presegel. Kako lahko država dopusti, da bodo študenti svoje (pogosto edine) prihodke prejeli šele v drugi polovici študijskega leta?!

 

Letošnji problemi na Skladu za razvoj kadrov in štipendije

Razloge za izjemno dolgotrajno odločanje na Skladu vidijo v velikem številu štipendistov in kadrovski podhranjenosti Sklada. A dejstvo je, da je čas njihovega odločanja presegel vse roke določene v Zakonu o upravnem postopku. Kljub temu je zanje taka kršitev zakona očitno povsem opravičljiva, ko pa pride vrsta na študente in izpolnjevanje (v tem letu še posebej nejasnih) pogojev za štipendijo, se situacija obrne.

Letos tako na Skladu pri uveljavljanju dodatka na bivanje izven skraja stalnega prebivališča zahtevajo potrdilo o začasnem prebivališču, datirano do vključno 1. 10. 2012 (izjemoma do 3. 10., če je bila najemna pogodba podpisana pred 1. 10. 2012). Mnogo študentov za ta pogoj pri prijavljanju na razpis ni vedelo,  saj ni bil objavljen ne v razpisu ne v obrazcu za izpolnjevanje vloge. Na spletni strani e-uprave so še septembra glede točnega datuma potrdila podajali zavajajoče odgovore, ravno tako svetovalci Sklada po telefonu.


Najslabše so jo seveda odnesli študenti

Mnogo študentov, ki se je npr. v Ljubljano preselilo tekom prvega tedna študijskega leta in takrat prijavilo začasno prebivališče bo tako ostalo brez opisanega dodatka, ki pa znaša skoraj pol štipendije! Na Skladu jih ne zanima, ali študent dejansko živi izven kraja stalnega prebivališča, ali ima zaradi tega stroške in plačuje najemnino – ne, zanima jih le golo potrdilo o prijavi začasnega prebivališča, ki mora biti seveda datirano pred 1. 10.. Največji absurd pa je, da bo študent, ki se v Ljubljano preseli in tam prijavil sredi oktobra ostal brez visokega dodatka, študent, ki pa je v Ljubljani prijavljen samo oktobra, nato pa se spet preselil v kraj stalnega prebivališča, bo dodatek prejemal celotno študijsko leto.


Politika varčuje na prihodnosti Slovenije

Da ne bodo kritike letela samo na uslužbence Sklada za kadre RS, ki že sami priznavajo, da nanje predvsem vplivajo navodila z ministrstva, naj še nekaj besed namenim politikom, ki so izbrali sicer prefinjeno, a precej podlo pot varčevanja za dolgove, ki jih je ustvarila njihova generacija. Nobena razumna država ne bi varčevalnih ukrepov izvajala na skupini mladih in najbolj talentiranih ljudi – v Sloveniji so to Zoisovi štipendisti. Vprašati bi se morali, kako bi se sami počutili brez polovice plače, ali še bolje, kar pol leta brez vsakega dohodka. Ni čudno, da v taki situaciji vse več mladih Slovencev odpravlja v tujino, kjer se jim ponuja svetlejša prihodnost in kjer države uspešnost in marljivost iskreno spodbujajo.   

 

HELENA URŠIČ


Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.