Sedaj je čas za bezeg

Bezeg, ki raste v grmih in doseže velikost tudi do  10 metrov visoko, nas v teh dneh opominja nase tako s prijetno cvetočimi kot tudi dišečimi cvetovi. Obstajalo naj bi okoli 30 različnih vrst bezga. Cvetovi so rumenkasto bele barve in imajo zelo značilen močan vonj. Če boste v njih ugriznili, ugotovite, da so grenki. Plodovi, ki nastanejo iz cvetov, pa so sveži in surovi niso užitni. Bezeg cveti maja ali junija, jagode pa dozorijo v septembru. Najdemo ga ob sončnih legah ob jasah ali na robu gozda.

 

Številne zdravilne lastnosti

Bezeg ima številne zdravilne lastnosti, zato so ga v preteklosti imenovali zdravilna skrinjica za kmečke ljudi. Rastlina je uporabna cela, vse od poganjkov, listov in cvetov, pa do notranjih plasti lubja na koreninah. Listi in mladi poganjki vsebujejo snovie, katere v našem telesu spodbujajo delovanje žlez znojnic in vplivajo na pospešeno izločanje seča ter odvajanje strupenih snovi iz telesa, vplivajo na količino sladkorja v krvi, zato se  bezgov čaj priporoča kot sredstvo pri zdravljenju sladkorne bolezni. Poleg tega pa lahko liste uporabljamo kot antiseptične obkladke za rane in kot sredstvo za odganjanje insektov. Cvetovi bezga so odlični pri kašlju, gripi, zbijanju vročine, senenem nahodu, pljučnici, prehladu, astmi, čistijo kri… Olje iz cvetov je odlično sredstvo za obnavljanje razpokane kože. Bezgov čaj je tudi odlično sredstvo za pri alkoholnem mačku.

Vendar pa bezeg uživajte v zmernih količinah, saj lahko prevelike količine povzročijo nekatere zdravstvene težave.

 

Predlogi za uporabo

Mlade poganjke, liste in cvetove nabiramo ob sončnem vremenu. Cvetove bezga lahko posušimo na svežem zraku, vendar ne direktno na soncu, da ohranijo svojo barvo. Ko se posušijo, pa jih shranimo v platnene ali papirnate vrečke.

Iz bezgovih cvetov lahko naredimo odličen sok, sirup ali pa šabeso. Vendar se bezeg precej uporablja tudi v kulinariki, za razne omake, pri pripravi sladic, za marmelade, dodatek k palačinkam, iz njega lahko naredimo liker, vino itd.

 

Bezgova šabesa

To je odlična osvežujoča brezalkoholna pijača, malce podobna vinskemu moštu. Pripravimo jo iz bezgovih cvetov, vode, sladkorja, limon in kisa. Za pripravo obstaja več različnih receptov.

 

Sestavine: 10 bezgovih cvetov, 5 l vode, 2 limoni, 2,5 dcl vinskega kisa, 750 g sladkorja.

Priprava: Vse sestavine damo v lonec za 3 dni. Dvakrat na dan premešamo, po treh dneh pa odcedimo in uživamo v ohlajenem napitku.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.