ŠKISOVI DNEVI ZDRAVE PREHRANE

Zveza ŠKIS je v sodelovanju z Inštitutom za varovanje zdravja ter podporo Evropske unije v okviru programa Mladi v akciji, organizirala Škisove dneve zdrave prehrane.

Tako so se v mesecu marcu zvrstili mednarodna mladinska izmenjava z naslovom »The Importance of Healthy Nutrition Among Students«, energijski zajtrk za študente v Menzi v Rožni dolini, kjer je Juicebox študente pogostil s smoothieji, Mercator pa je s svojo linijo Zdravo življenje poskrbel za kvaliteten obrok. Prav tako smo študentom pripravili še predavanje o zdravi prehrani.
Tekom projekta smo tudi oblikovali anketo o prehrambenih navadah, v kateri smo od študentov izvedeli naslednje. Izmed 171 vprašanih jih je 25 % povedalo, da mislijo, da se prehranjujejo zdravo, 9 % se s problemom zdrave prehrane ne ukvarja, kar 65 % vprašanih, pa je mnenja, da se sicer trudijo prehranjevati zdravo, vendar jim to pogosto ne uspeva najbolje. Naj še poudarimo, da je delež slednjih med študenti, ki živijo v študentskih domovih kar 15 % višji. Nadalje smo izvedeli še, da več kot 50 % študentov zaužije le 2-3 obroke na dan. Polovica vprašanih ne uživa redno rib in pustega mesa, dnevno posega po sladkarijah, 41 % vprašanih pa je povedalo, da vsaj nekajkrat na teden zaužijejo hitro hrano. Nekoliko bolj optimistični so podatki, da kar 55 % mladih pije vodo in nesladkane sokove, 74 % študentov vsak dan zaužije vsaj en topel obrok, 62 % vprašanih redno zajtrkuje, 56 % si vsaj enkrat dnevno popestri svoje obroke s sadjem in zelenjavo, 40 % vprašanih pa po teh živilih posega nekajkrat tedensko. Izvedeli smo tudi, da 60 % študentov največkrat kosi na študentske bone, 38 % vprašanih pa si kosilo pripravi samostojno.
V Zvezi ŠKIS želimo dvigniti raven osveščenosti o pomenu zdrave prehrane med študenti, zato smo oblikovali brošuro z osnovnimi informacijami. V njej boste izvedeli, zakaj so pomembne beljakovine, ogljikovi hidrati, maščobe, vitamini in minerali. Pripravili smo napotke, s katerimi lahko izboljšate svojo prehrano ter pripisali, na kaj morate paziti pri nakupu živil. V brošuri smo spregovorili o motnjah hranjenja, veganstvu in vegetarijanstvu ter športni prehrani. Za vse tiste, ki ne veste, kaj bi danes pripravili za kosilo, se bo našlo tudi nekaj okusnih in zdravih receptov. Ker pa samo zdrava prehrana ni dovolj, boste v brošuri našli še sklop vaj za krepitev hrbtenice ter prikaz zaščitnih in razbremenilnih položajev, ki bodo v izpitnem obdobju koristili vsakemu študentu. Lepo vabljeni, da si na naši spletni strani www.skis-zveza.si ogledate omenjeno brošuro in storite nekaj zase!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.