Sladke in sočne breskve za dobro delo!

Vipavske breskve, za katere je ajdovski Fructal pridelovalcem pripravljen v omejenih količinah plačati 28, za preostale pa le 16 centov za kilogram teh sladkih sadežev, so v začetku avgusta kar same našle pot do ljudi, ki na drevju vzgojeno in zato domače, zares sočno, zrelo in nadvse okusno sadje vendarle znajo ceniti.

V začetku letošnjega avgusta je stekla prav posebna akcija “KEJ B’Š BREJSKU” (beri: boš breskev), s katero so sprva zgolj želeli pomagati kmetiji blizu Ajdovščine,  tako kot nekateri drugi sadjarji že poigravali z mislijo, da bi breskve tokrat pustili kar na drevesu.

Glede na cene breskev v trgovskih centrih, za katere običajni potrošniki odštejemo slaba dva evra za kilogram, pri čemer kupljeno ne po okusu in ne po obetih zdravega ne seže niti ‘do kolen’ pravim vipavskim breskvam, se ne gre čuditi, da je nenavadna mini akcija v nekaj dneh prerasla v vseslovensko mrežo ljubiteljev vipavskih breskev.

 

Na spletni strani www.dobradela.si, ki jo je postavil dobronamerni entuziast, se je prek spletne naročilnice kar vsulo naročil za platoje svežih vipavskih breskev. In cena? Evro za kilogram. Za plato breskev (4,5 kg) naj bi tako odšteli 4,5 evrov. Naj bi? Tudi tu se je namreč zapletlo.

Neimenovani ljubitelj breskev, ki je sladko (in hkrati dobrodelno) ponudbo sprejel že pred dnevi, ve namreč povedati naslednje:

  • “Včeraj sem šel iskat naročene breskve. Se je pa izkazalo, da vse, kar na spletu piše, ni nujno tudi res. No, to, da so strašno dobre, sicer drži. Piše pa tudi, da se breskve dobijo za 4,5€ na plato, čeprav jih v resnici ne prodajajo iz takšnih in drugačnih razlogov. Bojda predvsem zato, ker bi jih, če bi jih prodajali, država obrala, pa ne breskve, ampak te, ki jih odkupujejo od kmetov po 6x višji ceni, kot jo ponuja Fruktal. Zato jih zdaj pač podarjajo. Še več. Namesto, da bi pobirali novce, predlagajo, da v zameno narediš kako dobro delo ali kako drugače prispevaš v dobro skupnost! V promet pa so na ta način spravili baje že 70 ton breskev. In nihče o tem ne piše.”

Pa smo se odločili, da bomo nekaj malega zapisali vsaj mi 😉

Preveri na spletni strani www.dobradela.si, kako poteka ta zares zanimiva sladka akcija in, ker bodo breskve bojda na voljo še vse do konca avgusta, tudi sama naroči plato in v zameno zanj doniraš denar v dobrodelne namene po lastni izbiri 😉

 

In ker je zanimanje za vipavske breskve zares izjemno, se ne huduj preveč (na nas), če morda ne prideš na vrsto. Zgodbo smo (čeravno pozno) enostavno želeli deliti s širšim občestvom.

 

P.S.

Breskve na Vipavskem!

Breskovi nasadi se raztezajo kar na dobrih 270 ha in so največji na Vipavskem.

Za seznam kmetij na Vipavskem, kjer boš našla sveže, sladke in domače breskve, pa tudi jagode, češnje, marellice, nektarine, kakije, jabolka in raznorazne vrtnine, klikni na Sadjarji in kmetije na Vipavskem!

                     
                     
                                                                                                     

 

 

Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.