Sladki konec tedna v Radovljici

Ta konec tedna bo mesto Radovljica »oblito« s čokolado. V starem mestnem jedru bo potekal letos že tretjič Festival čokolade. Mesto Radovljica je del turistične destinacije Radol’ca, katerega slogan je pristno sladka po zaslugi bogate tradicije čokolade, ki jo v Lescah izdelujejo že od leta 1922. Prireditev se odvija na Linhartovem trgu in v Radovljiški graščini.

 

Vse v znamenju čokolade

Celotno dogajanje bo seveda povezano s čokolado. Predstavili se bodo proizvajalci čokolade iz celotne Slovenije (letos naj bi jih bilo okrog 20) ter drugi ponudniki čokoladnih jedi in pijač. Poskusili boste lahko čokoladne sladice, jedi in napitke, pralineje, piškote, muffine, sladoled, likerje, sadje v čokoladi… Prikazali bodo tudi načine izdelave čokoladnih izdelkov, cooking showe, priredili delavnice za otroke in odrasle na temo čokolade, potekali bodo ulični nastopi, čokoladna modna revija, letos se obeta tudi body painting s čokolado.

 

Tradicija izdelave čokolade tukaj je stara že 90 let

Adolf Zavrtanik, Tržaški Slovenec iz Solkana, je leta 1922 v Lescah ustanovil družinsko podjetje za izdelavo čokolade. Bil je zagovornik visoke kakovosti in najboljših surovin. Po drugi svetovni vojni je bila tovarna nacionalizirala. Leta 1948 je bila ustanovljena tovarna čokolade Gorenjka. Desetletje pozneje je bilo podjetje preimenovano v Gorenjko, tovarna čokolade Lesce, kar je začetek blagovne znamke Gorenjka. Pod tem imenom se še danes najprej spomnimo čokolade s celimi lešniki.

S čokolado oziroma izdelavo čokoladnih pralinejev se ukvarja tudi družinsko podjetje Molinet v Lipnici pri Kropi.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.