Slovenija na svetovnem finalu študentskega tekmovanja Imagine Cup prvič z dvema ekipama

Zmagovalec 11. tekmovanja Imagine Cup
Foto: on Imagine Cup

Microsoft je objavil imena 86 študentskih ekip iz 69 držav, ki se bodo julija pomerile na svetovnem finalu 11. tekmovanja Imagine Cup. Med najboljše na svetu sta se z inovativnima rešitvama in odličnim nastopom na nacionalnem in spletnem izboru prvič doslej uvrstili kar dve slovenski ekipi. Slovenijo bosta v ruskem Sankt Peterburgu zastopali ekipa Beezinga, zmagovalka slovenskega izbora, in ekipa DORA, ki se je na svetovni finale uvrstila prek globalnega spletnega tekmovanja. Letos je na različnih nacionalnih, regionalnih in spletnih izborih sodelovalo kar 70 odstotkov več udeležencev kot lansko leto. Ti so ponovno prikazali številne inovativne ideje, mojstrstvo tehnologije in odlične poslovne načrte. Imagine Cup, največje študentsko tekmovanje na svetu, je del pobude YouthSpark, s katero Microsoft ustvarja nove priložnosti za milijone mladih po vsem svetu.

Biljana Weber, generalna direktorica slovenskega Microsofta:

»Microsoft s tekmovanjem Imagine Cup že več kot desetletje spodbuja podjetniški duh in mladim nudi enkratno priložnost, da uresničijo svojo ustvarjalnost v aplikacijah, programskih platformah in družabnih omrežjih. S sodelovanjem pri pobudah, kot so Imagine Cup, DreamSpark in BizSpark, lahko hkrati pridobijo številna znanja in izkušnje, ki jim pomagajo pri čim bolj uspešnem preskoku iz učilnic v profesionalno življenje uspešnih podjetnikov, programerjev, razvijalcev iger in inovatorjev.«

Slovenija na Imagine Cupu prvič z dvema ekipa

Slovenijo bosta v ostri konkurenci najboljših študentskih idej in projektov na svetu prvič zastopali dve študentski ekipi.

Ekipa Beezinga, zmagovalka slovenskega izbora Imagine Cup, si je zamislila sistem za analizo in zgodnje obveščanje o dogajanju v čebelnjakih. Nenad Čikić, Jernej Škrabec in Jernej Gračner s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, ki sestavljajo ekipo Beezinga, so se za razvoj te rešitve odločili, ker so čebele eden najpomembnejših in tudi najbolj ogroženih akterjev v ekosistemu.

»Trenutno se ukvarjamo predvsem z izdelavo druge različice prototipa, s katero želimo odpraviti napake in izboljšati določene funkcionalnosti. Kmalu pa bomo imeli stalno postavitev na panju, kar nam bo omogočilo zbiranje podatkov,« je povedal Nenad Čikić, član ekipe Beezinga. »Veliko časa namenjamo še grafični podobi in predstavitvi projekta, naš oblikovalec pa ima polne roke dela s pripravo stojnice. Poleg tega projekt že aktivno predstavljamo potencialnim investitorjem, med drugim smo bili tudi na konferenci PODIM.«

V Rusijo pa bo odpotovala tudi ekipa DORA (Doctors Operational Research Assistant), ki je na slovenskem izboru zmagala v kategoriji Inovacije, na svetovni finale pa se je uvrstila prek globalnega spletnega tekmovanja. Člani ekipe DORA – Kristjan Košič, Boštjan Arzenšek, Andraž Leitgeb, Zedin Salkanović – prav tako prihajajo iz mariborske Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, njihova rešitev pa bo pomagala zdravstvenim ustanovam povečati učinkovitost in optimizirati operacijske posege.

»Na finale se bomo temeljito pripravili, saj poleg ekipe predstavljamo tudi svojo domovino. Že dejstvo, da sta se letos prvič v zgodovini naše države na tako prestižnem tekmovanju v finale uvrstili dve ekipi, kaže, česa smo sposobni, in nam daje dodaten zagon. Prav tako se zelo veselimo ogleda najboljših projektov in novih poznanstev s študenti z vsega sveta,« je povedal Kristjan Košič, mentor ekipe DORA.

Privlačne nagrade za najboljše

Microsoft bo na svetovnem finalu najboljšim ekipam podelil denarna sredstva v skupni vrednosti 1 milijon USD in druge nagrade. Slavnostno podelitev nagrad, ki bo potekala 11. julija in si jo bo mogoče ogledati v živo tudi prek spletnega prenosa, bo vodil britanski igralec Matt Smith iz BBC-jeve serije Doctor Who.

Študentje se bodo potegovali za prvo, drugo in tretje mesto v šestih tekmovalnih kategorijah. Hkrati bodo sponzorji Imagine Cupa podelili naslednje nagrade:

  • AppCampus Award. Ekipe s projekti za Windows Phone se lahko prijavijo na tekmovanje za nagrado AppCampus Award. Najboljša ekipa bo prejela 50.000 evrov kapitala in možnost udeležbe na štiritedenskem izobraževanju AppCampus, ki bo organizirano na Finskem (poskrbljeno je tudi za stroške letalske karte in namestitve).
  • DreamSpark Learning Award. Ekipe s projekti, ki kažejo, kako je mogoče s programsko opremo ustvariti nove načine izobraževanja in poučevanja, se lahko potegujejo za nagrado DreamSpark Learning Award v vrednosti 5000 USD.
  • Facebook Creativity Award. Svetovni finalisti, ki bodo v svoje aplikacije integrirali rešitev Facebook Login, se bodo lahko potegovali za Facebookova oglaševalska sredstva v vrednosti 25.000 USD.
  • KFC Russia Award. Svetovni finalisti s projekti na temelju tehnologije Microsoft Kinect for Xbox 360, povezanimi z mladinsko kulturo, zdravim življenjskim slogom ali prehrano, se bodo lahko pomerili za nagrado v vrednosti 10.000 USD in možnostjo izpostavitve projekta v KFC-jevi glavni restavraciji v Moskvi.
  • MailRu Group Connected Planet Award. Projekti, ki uporabljajo spletne komunikacije in zabavo na privlačne, uporabne in inovativne načine, se bodo lahko potegovali za nagrade v vrednosti 10.000, 5000 in 3000 USD.
  • Women’s Empowerment Award. Nagrada Women’s Empowerment Award (12.000 USD za prvo mesto in 8.000 USD za drugo) bo v partnerstvu z institucijo UN Women podeljena ekipam s tehnološkimi rešitvami, ki pomagajo ženskam, da izboljšajo svoja življenja.

Projekti svetovnih finalistov, ki so usmerjeni v skupno dobro, se prav tako lahko prijavijo za sredstva Microsoft Imagine Cup Grants. Ta so del 3 milijone USD vrednih vlaganj, s katerimi Microsoft pomaga uresničiti ideje za izboljšanje skupnega dobrega.

O tekmovanju Microsoft Imagine Cup

Microsoft Imagine Cup je največji tehnološki program in tekmovanje na svetu, ki študentom omogoča, da spoznajo, razvijajo in tekmujejo v uporabi inovativnih orodij, platform in storitev. Letošnje tekmovanje, ki je del pobude Microsoft YouthSpark, se bo zaključilo s svetovnim finalnim tekmovanjem, ki bo potekalo med 8. in 11. julijem v ruskem Sankt Peterburgu.

O YouthSparku

Microsoft YouthSpark je globalna pobuda Microsofta, s katero želi v naslednjih treh letih 300 milijonom mladih iz več kot 100 državah zagotoviti nove priložnosti. Pobuda mladim prek krepitve priložnosti za izobraževanje, zaposlitev in podjetništvo pomaga uresničiti njihov potencial. Vključuje več novih programov in povezuje različne, že uveljavljene programe, ki dajejo mladim brezplačen dostop do tehnologije in boljše izobrazbe, vključno s programi Partnerji v učenju, DreamSpark, BizSpark in Imagine Cup, ki se izvajajo tudi v Sloveniji. Več informacij o pobudi YouthSpark je na voljo na spletni strani www.microsoft.com/youthspark.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.