Slovenski mladi umetniki na Svetovnem dogodku mladih umetnikov

Slovenska mlada umetnika se bosta v septembru predstavila na Svetovni razstavi mladih umetnikov (WEYA), ki bo potekala v Nottinghamu. Dogodek poteka prvič in temelji na uspehu Bienala mladih ustvarjalcev Evrope in Sredozemlja, na katerem ŠKUC deluje že 25 let.

Na razstavi se bo predstavilo tisoč umetnikov iz stotih držav v vizualni umetnosti, plesu, gledališču, filmu, glasbi in gastronomiji.  Dogodek je zastavljen kot globalna platforma, ki omogoča druženje in mreženje med mladimi ustvarjalci, producenti in obiskovalci. V desetih dneh se bodo, poleg razstav, predstav in koncertov, zvrstile tudi okrogle mize, predavanja in drugi dogodki, na katerih lahko sodelujoči ustvarjalci, stari do 30 let, predstavijo svoje mnenje in videnje ustvarjalnosti v globaliziranem svetu.

Slovenski mladi umetniki sodelujejo na razstavi v okviru projekta Disorder, skupnega projekta članic Zveze Bienale mladih ustvarjalcev Evrope in Sredozemlja (BJCEM). Projekt sta konceptualno zastavila italijanska kuratorja Marco Trulli in Claudio Zechi. Več o samem projektu si lahko preberete tukaj.: Sodelujoča slovenska umetnika sta Mito Gegič in Urška Djukić.  V Mariboru se jima bo pridružila Katja Gorečan, ki bo predstavila svojo novo pesniško zbirko Trpljenje mlade Hane. Več informacij o delu umetnikov lahko najdete v priponki in spletnih povezavah.

 

Svetovni dogodek v Vetrinjskem dvorcu (Maribor) in ŠKUCu (Ljubljana)

Največji svetovni dogodek mladih umetnikov (World event young artists), ki bo potekal v okviru Kulturnih Olimpijad, se bo tako predstavil tudi v Mariboru, kjer se bodo združili slovenski in britanski mladi umetniki, s skupinsko razstavo, ki bo potekala med 6. in 30. julijem v Vetrinjskem dvorcu. Slovenskim umetnikom se bodo pridružili britanski vrstniki in sicer multi-medijski umetnik Bill Balaskas, vizualna umetnica Alice Gale-Feeny in pesnik Mateus Domingo.

V okviru Kulturnih ambasad EPK bodo sodelujoči britanski in slovenski umetniki predstavili dela, ki bodo septembra odpotovala v Nottingham. Organizatorji Maribor 2012, British Council, WEYA in ŠKUC (nacionalni koordinator BJCEM)  si želimo v Maribor prenesti vzorec energije, ki preveva dogodke kot sta Svetovna razstava mladih umetnikov in Bienale mladih ustvarjalcev Evrope in Sredozemlja.

Pred otvoritvijo razstave bo Silke Pillinger, direktorica Svetovnega dogodka mladih umetnikov, podrobno predstavila dimenzije projekta. Ob tej priložnosti vas vljudno vabimo na predstavitev projekta in otvoritev razstave v petek, 6. julija, ob 18. uri. Vabilo se nahaja v prilogi.

Slovenska umetnika se bosta izven Maribora predstavila tudi na ljubljanskem festivalu Dobimo se pred Škucem,  kjer bo na ogled samostojna razstava in projekcija izbranih del. Več o programu tega festivala pa lahko najdete na www.skuc.org.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.