Slovensko mladinsko gledališče v sezoni 2010/11

UMETNIKOV GLEDALIŠKI PORTRET

»V središču našega programa je letos umetnik, njegova strast in njegova bolečina, njegova vznesenost, kadar se dotakne nebes, in njegov srh, kadar se zazre v pekel,« je zapisala direktorica Slovenskega mladinskega gledališča Uršula Cetinski, kajti nova sezona bo izrisala tri portrete odrskih umetnikov: karizmatičnega baletnika Vaclava Nižinskega, igralca Hendrika Höfgena in igralke, kakršno nam bo v svojem avtorskem projektu pričarala Maruša Geymayer-Oblak.

Zadnji ples Nižinskega Normana Allena v režiji Marka Mlačnika je monodrama o razkroju identitete Nižinskega, božanskega plesalca in baletnega reformatorja, ki ga bo igral Primož Bezjak. Mefisto v režiji Eduarda Milerja po romanu Klausa Manna je napoved mračne dobe nacizma, obenem pa zgodba o bolno ambicioznem igralcu Hendriku Höfgenu, o njegovem udinjanju nacizmu, o njegovi »pogodbi s hudičem«. Diva svetnica mati prasica pa so štirje obrazi igralke, ki jo bo v svojem avtorskem projektu iskala Maruša Geymayer-Oblak.

O fenomenu umetnika in gledališča na nek način spregovarjajo tudi ostale tri uprizoritve nove sezone SMG. Konflikt med ustvarjalnim, svobodnim posameznikom in okoljem se skriva tudi v Cankarjevem Pohujšanju v dolini šentflorjanski, ki se ga bo režijsko lotil Vito Taufer, režiser z obsežnim opusom, ki pa se tokrat prvič srečuje s Cankarjem. Ustroj ustvarjanja gledališča bo v uprizoritvi Shakespearovega Kralja Leara razgalil tudi Matjaž Berger. Prav Lear, ki ga SMG ustvarja skupaj z gledališčem Anton Podbevšek Teater iz Novega mesta, bo tudi prvi gledališki korak SMG v novo sezono. Za mlado občinstvo in njihove starše v SMG že pripravljajo tudi Dickensovega Oliverja Twista v priredbi Blažke Müller Pograjc in v režiji Matjaža Pograjca; v razkošni predstavi nas bo očaralo kar sedemnajst igralk in igralcev.

Slovensko mladinsko gledališče razpisuje več zanimivih abonmajev za odrasle in pa abonma Kekec, ki je namenjen otrokom in mladini. Študentje si lahko v sklopu Odprtega abonmaja Mladinsko sami oblikujejo svoj abonma, tako da izberejo pet od petnajstih razpisanih predstav (cena 40 €). Za dodatne informacije se lahko obrnejo na njihovo Prodajno galerijo, ki je na Trgu francoske revolucije 5 v bližini Narodne in univerzitetne knjižnice in tik ob kavarni Le Petit Café (tel: 01 425 33 12), ali pa na spletno stran: www.mladinsko.com.

PO ABONMA V MLADINSKO, KER SI UPAJO BITI DRZNI!

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.