Socialni inovatorji prihodnosti

Projekt socialni inovatorji prihodnosti je namenjem mladim, ki si želijo udejstvovati svojo poslovno idejo. Ob tem pa postati socialni podjetniki.

Ste že slišali za socialno podjetništvo? Socialno podjetništvo je del socialne ekonomije. Gre za spekter ekonomskih aktivnosti, ki niso neposredno povezane s profitnim sektorjem, državo ali javnimi ustanovami. Te aktivnosti se namreč porajajo kot konkretni odgovor na težave, s katerimi se soočata neučinkovit gospodarski sistem in država.

Socialna podjetja so organizacije, ki iščejo poslovne rešitve za družbene probleme, ki jih zaznajo v svoji okolici. Na družbeni problem se namreč odzovejo z inovativno rešitvijo, ki vodi k razvoju socialnega podjetja. Druga možnost pa je, da ne glede na dejavnost, s svojim poslovanjem omogočajo zaposlovanje ene izmed ranljivih skupin, lahko so to dolgotrajno brezposelni, mlajše brezposelne osebe, bivši kaznjenci ali odvisniki ter manjšine.

Organizacije skušajo s pomočjo tržnih strategij doseči socialne cilje in pomagati posameznikom, ki so od trga dela bolj oddaljeni. Med socialna podjetja spadajo tako neprofitne organizacije, ki uporabljajo poslovne modele z doseganje cilja, kot tudi profitne organizacije, katerih primarni cilj je socialne narave.

Projekt socialni inovatorji prihodnosti nudi mladim pomoč pri razvoju podjetniške ideje, raziskavi trga, pripravi poslovnega načrta, poslovnega modela in umeščanju produktov in storitev na trg. Ob tem pa bodočim socialnim podjetnikom in socialnim podjetjem zagotavlja mentorstvo v prvem obdobju njihovega delovanja.

Projekt je namenjen tudi pravni podpori in svetovanju, koriščenju prostorov, tehnični podpori delovanja, finančnemu svetovanju, računovodstvu, pomoči pri vzpostavitvi spletne strani in urejanju le te.

Udeleženci projekta bodo pridobili znanja in veščine, ter razvili sposobnosti, ki so potrebne za razvoj podjetniške ideje,ustanovitev in registracijo socialnega podjetja, vodenje projektov in vodenje socialnega podjetja.

Kdo in kako lahko postane socialni podjetnik?

Mladi do 25 leta, ki še nikoli niso bili zaposleni in imajo veliko idej.  

 

Če želiš postati socialni podjetnik se preko spletne strani lahko prijaviš k sodelovanju. Nato se udeležiš enega izmed razpisanih usposabljanj, ki jih najdeš na spletni strani www.mladinski-ceh.si in prijaviš svoje ideje. Na usposabljanjih se seznaniš s svojimi že doseženimi kompetencami in tistimi, ki bi jih še rad dosegel do uspešnega vstopa v socialno podjetništvo. Če uspešno premagaš prve strahove in se podaš v svet socialnega podjetništva, lahko en dan preživiš z enim izmed slovenskih menedžerjev. Kasneje ustanoviš zavod, društvo ali katero koli drugo obliko, skozi katero te vodijo mentorji in svetovalci, ki ti pomagajo napisati ustanovitveni akt in pripraviti ostalo dokumentacijo.

V sklopu tega dobiš v prvem mesecu delovanju v inkubatorju vse kar potrebuješ pri izdelavi spletne strani, pri trženju, mentorstvo pri pridobivanju partnerjev in financerjev, prostore in opremo za delovanje, celovito podporo pri vseh vprašanjih in dilemah, ki se pojavljajo. 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.