Sodobni ples v Ljubljani

Že od petka se v Ljubljani odvija mednarodni festival sodobnega plesa CoFestival. Do nedelje, 4. 12., bo tako na sporedu še osem dogodkov, med katerimi izpostavljamo jutrišnje Kolektivne poskokeZasebne misli Bare Kolenc in Ateja Tutte, Nasilni dogodek v Lutkovnem gledališču Ljubljana ter Ogrožena človeška gibanja II: Ples in uporčilenske koreografinje Amande Pina in švicarskega vizualnega umetnika Daniela Zimmermanna. 

Program (do 4. 12.)

sreda, 30. 11. 2016, ob 19.00, Kino Šiška, Katedrala
Michael Turinsky: Druga koža – sinkopiraj ritem
Plesni solo
Avstrijski plesalec in koreograf Michael Turinsky se v svojem plesnem solu Druga koža – sinkopiraj ritem (2016) poigrava s konceptom vidnega in nevidnega, afekta in reprezentacije, dela in kapitala, dolgočasja in vznemirjenosti ter razstavlja format glasbenega (hiphop) videa na njegove različne površine.
Vstopnice

sreda, 30. 11. 2016, ob 20.00, Kino Šiška, Katedrala
Michael Maurissens: Telo kot arhiv
Filmska projekcija in pogovor
Dokumentarni film Telo kot arhiv se ukvarja s plesalkinim in plesalčevim telesom kot posrednikom in skladiščem koreografskega znanja. Osrednjo temo filma je sprožilo vprašanje, kaj se bo zgodilo s koreografskim znanjem po razpustitvi ansambla Williama Forsythea leta 2014.
Vstop prost

četrtek, 1. 12. 2016, ob 20.00, Kino Šiška, Katedrala
Isabelle Schad: Kolektivni poskoki
Predstava
Koreografska masovka nemške koreografinje Isabelle Schad Kolektivni poskoki je ritmično-kinetična študija o pogojih skupnosti in kolektivnega telesa ali nenazadnje korpusa. Gibalno ponavljanje, znakovna redukcija in stalne preobrazbe vodijo generični plesni kolektiv od prepoznavnih etnokinetičnih in ritualnih telesnih redov ter protestnih in športno-navijaških formacij do možnosti povsem novih skupnostnih telesnih konfiguracij.
Vstopnice

petek, 2. 12. 2016, ob 19.00, Kino Šiška, Komuna
Bara Kolenc: Retorika – Zasebne misli
Eksperimentalna predstava
Sodobna scenska umetnica in filozofinja Bara Kolenc in vizualni umetnik Atej Tutta sta letos s predstavo Metamorfoze 3º: Retorika gostovala na nemškem festivalu Theatertreffen, na katerem sta v okviru programa Stueckemarkt osvojila glavno nagrado. Na Co-festivalu se bosta predstavila z delom Retorika – Zasebne misli.
Vstop prost

petek, 2. 12. 2016, ob 20.30, LGL, Oder pod zvezdami
Verena Billinger & Sebastian Schulz: Nasilni dogodek
Predstava
Nasilni dogodek Verene Billinger in Sebastiana Schultza raziskuje različne vidike percepcije nasilja v sodobni mediatizirani družbi in scenskih umetnostih.
Vstopnice

sobota, 3. 12. 2016, ob 19.00, Galerija Tobačna 001
Martin Sonderkamp & Darko Dragičević: Približevanja #5
Predstava
Koreograf, plesalec in pedagog Martin Sonderkamp ter vizualni umetnik in performer Darko Dragičević v predstaviPribliževanja #5 raziskujeta razmerja med telesi in prostorom, njihovimi transformativnimi stičnimi potenciali v primerih vzajemnega delovanja ter telesnostjo in materialnostjo.
Vstopnice

sobota, 3. 12. 2016, in nedelja, 4.12. 2016, ob 20.30, Kino Šiška, Katedrala
Amanda Pina & Daniel Zimmerman: Ogrožena človeška gibanja II: Ples in upor
Predstava
Antropološka koreografska študija Amande Piña in Daniela Zimmermana z naslovom Ples in upor je drugo delo iz koreografske serije Ogrožena človeška gibanja. V njem avtorja pod povečevalno steklo postavljata plese kulturnih praks, ki na različnih področjih globalnega sveta veljajo za ogrožene ali že izumrle.
Vstopnice

nedelja, 4. 12. 2016, ob 19.00, Galerija Tobačna 001
Martin Sonderkamp & Darko Dragičević: Podaljševanja #1
Javna predstavitev delavnice (delavnica od 28.11. do 3.12.) 
Delavnica naslavlja postopke aktualizacije prostora, pri čemer je prostor razumljen kot materialna, družbena in politična entiteta, znotraj katere materiali, objekti in telesa skupaj soustvarjajo pogoje delovanja in načine sobivanja.


Vstop prost

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.