Šola ali služba?

Posameznika v življenju čaka kar nekaj prelomnic. Ena izmed pomembnejših je tudi zaključek srednje šole, ko smo postavljeni pred odločitev, kako in kam v življenju. Ključno vprašanje je tudi, ali se bomo odločili za študij ali za delo.

Večina dijakov se po zaključku srednje šole odloči za študij. Dejstvo pa je, da podjetja potrebujejo tudi kadre s končano poklicno šolo. Današnji čas prinaša negotovo situacijo, v kateri je odločitev med študijem in službo še toliko pomembnejša, saj je služb čedalje manj. Zato je odločitev med tema dvema možnostma še toliko težja in je treba dobro razmisliti, katera priložnost prinaša boljšo prihodnost. Imamo več možnosti, da se s trenutno izobrazbo zaposlimo in začnemo služiti denar ali pa se odločimo za nekaj let študija, ki bo prinesel višjo izobrazbo, dodatno znanje in morda še kakšno dodatno delovno izkušnjo, ki jo bomo pridobili preko študentskih ali prostovoljnih del. Gledati moramo v prihodnost, katera izbira nam prinaša varnejšo prihodnost, boljši zaslužek in večje zadovoljstvo v življenju čez pet, deset ali dvajset let.

Študij prinaša dodatna znanja, veščine in spretnosti za specifično usmeritev

S študijem pridobimo tudi višjo izobrazbo, kar lahko posledično prinese tudi višji dohodek. Če se odločimo za študij, pa si lahko v tem času še vedno nabiramo dodatne delovne izkušnje preko različnih priložnostnih študentskih del, ki prinašajo še kako potreben zaslužek za vsakdanje življenje ali dodaten finančni vir za dopuste in počitnice. Lahko pa se odločimo tudi za bolj dobrodelne vsebine in se pridružimo prostovoljnemu delu, ki ravno tako prinaša bogate izkušnje in nova poznanstva. Tudi če po srednji šoli izberemo nadaljevanje izobraževanja, še ne pomeni, da si bomo s tem nabrali samo teoretično znanje, saj obstaja veliko možnosti, kako dopolniti in izpopolniti svoje znanje v praksi. Niti ni nujno, da si praktične izkušnje nabiramo striktno samo s področja študija, vzporedno si lahko nabiramo znanje in izkušnje z drugih področij, kar pomeni širši krog izkušenj in znanja pri nadaljnjem iskanju zaposlitve.

Če pa nas po srednji šoli čaka relativno dobra služba, je treba tehtno razmisliti, kaj nam več pomeni in kakšne možnosti zaposlitve nas morebiti čakajo po zaključku študija. Služba pomeni finančno neodvisnost, nabiranje delovnih izkušenj, teče nam delovna doba in plačana imamo zavarovanja. Pripada nam plačan dopust in bolniška. Če se nam po končani srednji šoli pokaže priložnost za redno zaposlitev in se odločimo za to možnost, pa še ne pomeni, da smo za vedno zaključili šolanje, saj se lahko tudi kasneje vzporedno z delom odločimo za študij. Imamo možnost izrednega študija ob delu, ki poteka največkrat ob vikendih, je pa plačljiv, kar prinaša dodaten strošek. Seveda obstaja tudi možnost, da pozneje prekinemo službo in si vzamemo nekaj časa za dodatno redno izobraževanje in nato nadaljujemo s službo na prejšnjem ali drugem področju dela. Poleg tega imamo na voljo tudi različna dodatna izobraževanja, tečaje in kvalifikacije, ki prav tako bogatijo naše znanje in odpirajo nove karierne priložnosti. Moramo pa opozoriti, da se je pri tem treba vprašati, če smo dovolj motivirani in pripravljeni delati osemurni (ali celo večurni) delavnik in poleg tega še hoditi na predavanja in več ur dnevno sedeti za knjigami in se učiti za izpite.

Vsaka od možnosti prinaša svoje pozitivne kot tudi negativne stvari. Vsak posameznik pa se mora pri sebi odločiti, katera rešitev mu najbolj ustreza in katera prinaša zanj boljše priložnosti.

Sanda Gajsar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.