Solidarnostna enota EU

Evropska komisija je danes predstavila sveženj predlogov za okrepitev evropske solidarnostne enote, ki vsebuje eno samo pravno podlago, poseben mehanizem njenega financiranja in širši nabor solidarnostnih aktivnosti. Komisija namerava v obdobju 2018–2020 evropski solidarnostni enoti nameniti 341,5 milijona evrov, kar bi do konca leta 2020 omogočilo sodelovanje 100.000 mladih Evropejcev. Med novostmi so tudi solidarnostna mesta, ki bodo mladim omogočila prostovoljsko delo za največ dvanajst mesecev, pripravništva za dva do šest mesecev in zaposlitve za dva do šest mesecev v skladu z nacionalno zakonodajo. Predlog nadalje uvaja možnost oblikovanja prostovoljskih skupin deset do štirideset mladih za delo na projektih od dveh tednov do dveh mesecev. Majhne skupine vsaj petih prostovoljcev pa bodo lahko na lokalni ravni za dva do dvanajst mesecev izvajale solidarnostne projekte. Predvidene so tudi aktivnosti mreženja za pritegnitev novincev, izmenjavo dobrih praks in podporo po zaključku sodelovanja ter povezovanje alumnov.

Mladi, ki želijo sodelovati v evropski solidarnostni enoti, morajo podpreti poslanstvo enote in se strinjati z njenimi načeli. V evropsko solidarnostno enoto se lahko registrirajo mladi v starosti 17 let, vendar lahko pri projektu sodelujejo šele z dopolnjenim 18. letom. V projektih evropske solidarnostne enote lahko sodelujejo osebe do 30. leta starosti.

Po opravljenem postopku registracije bomo udeležence evropske solidarnostne enote izbrali in morda povabili k sodelovanju v različnih projektih; lahko bodo denimo sodelovali pri preprečevanju naravnih nesreč in poznejši obnovi, pomagali v azilnih domovih ali reševali različna socialna vprašanja v skupnostih.

Projekti v okviru evropske solidarnostne enote trajajo od dveh mesecev do enega leta ter se običajno izvajajo v državah članicah EU.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.