SolokamP 2015

Od 18. do 29. avgusta 2015 bo KD UPOL v Štanjelu vnovič organiziralo izobraževalni glasbeni kamp SOLOKAMP. Grad Štanjel bo tako že četrtič zapored v drugi polovici avgusta zaznamovan z odličnim muziciranjem bodisi nadarjenih mladih glasbenikov bodisi profesorjev, ki so tudi uveljavljeni koncertanti.
SolokamP je namenjen glasbenikom, ki želijo izpopolniti svoje znanje na intenzivnem mojstrskem tečaju s priznanim profesorjem. SolokamP 2015 nudi izobraževanje za flavto pod mentorstvom prof. Milene Lipovšek, harmoniko s prof. Klemnom Lebnom in solopetje pod vodstvom prof. Thomasa Heyerja. Letošnje mojstrske tečaje bo obiskalo 21 udeležencev iz Slovenije in Nemčije.

Poleg programa izobraževanja bo v okviru SolokamPa tudi šest koncertov na zanimivih in prikupnih lokacijah: na že znanem prizorišču SolokamPa – v cerkvi sv. Danijela v Štanjelu ter na treh novih koncertnih lokacijah, in sicer v cerkvi sv. Jerneja v Senožečah, na vrtu za Gostilno Na placu v Kazljah in pred nedavno prenovljeno vilo Vipolže.

 

IZOBRAŽEVANJA

18 .8.–22. 8. 2015: mojstrski tečaj za flavto, prof. Milena Lipovšek (Slovenija)

24. 8.–29. 8. 2015: mojstrski tečaj za solopetje, prof. Thomas Heyer (Nemčija)

25. 8.–28. 8. 2015: mojstrski tečaj za harmoniko, prof. Klemen Leben (Slovenija)

PROFESORJI MOJSTRSKIH TEČAJEV: 

Milena Lipovšek (flavta) je solo flavtistka v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija. Leta 1998 je z odliko diplomirala na ljubljanski Akademiji za glasbo, kjer je  leta 2004  z izvedbo Francaixovega Koncerta za flavto in orkester zaključila tudi podiplomski specialistični študij. Izpopolnjevala se je na mojstrskih tečajih pri mnogih priznanih profesorjih in je dobitnica več prvih nagrad na državnih tekmovanjih.

Sodeluje z orkestrom Opere in baleta SNG v Ljubljani, s komornim orkestrom Camerata Labacensis, Mahler Chamber Orchestra, z Državnim filharmoničnim orkestrom OSESP Sao Paolo, Avstralskim komornim orkestrom in Nacionalnim orkestrom Opere Lyon.

Kot solistka je nastopila z različnimi orkestri doma in v tujini ter posnela več solističnih in komornih del za arhiv Radia Slovenija, krstno je izvedla več del domačih in tujih skladateljev. Leta 2006 je izšla njena prva zgoščenka z deli ruskih skladateljev za flavto in klavir. V vlogi solistke ali v komorni skupini je nastopila doma in na več festivalih po Evropi, v Braziliji, ZDA in Avstraliji.

Poučuje na Konservatoriju za glasbo v Ljubljani ter na glasbeni gimnaziji v Celju in redno vodi mojstrske tečaje v Sloveniji in v tujini (Brazilija, Nemčija, Črna Gora in Srbija). Mnogi njeni dijaki nadaljujejo študij na priznanih fakultetah v razredih eminentnih profesorjev za flavto ter dosegajo velike uspehe na državnih in mednarodnih tekmovanjih.

Vzporedno s poklicem glasbenice se že vrsto let ukvarja tudi s študijem psihoterapije, ki ga trenutno zaključuje z doktoratom na Univerzi v Ljubljani.

 

Thomas Heyer (solopetje) je doštudiral petje na diplomski in podiplomski stopnji na Visoki šoli za glasbo v Kölnu pri prof. Arthurju Janznu, Judith Lindenbaum, Kurtu Mollu in Reinhardu Leisenheimerju. Na svojih številnih koncertih, ki jih je imel v domači Nemčiji ter na tujem, je predstavil repertoar del številnih skladateljev: Bach, Händel, Mendelssohn, Mozart, Schubert, Schumann, Haydn, Orff, Rossini, Puccini, Beethoven idr. Nastopil je v Kölnski filharmoniji, Berlinski filharmoniji, v Gewandhausu v Leipzigu, Beethovenhalle v Bonnu ter se predstavil tudi na mnogih radijskih in televizijskih produkcijah, pri čemer je krstil več novih del. V Ameriki je debutiral v Minneapolisu kot Evangelist v Bachovem Matejevem pasijonu.
Že v času študija je bil član opernega studia kölnske Opere. Kasneje je gostoval v opernih gledališčih v Hagnu, Kairu, Gelsenkirchnu, Frankfurtu itd. Njegov operni repertoar obsega naslednje vloge: Fenton v “The Merry Wives of Windsor”, Tamino v “Čarobna piščal”, Ferrando v “Così Fan Tutte”, Belmonte v “Beg iz Seraja”, Marquis v “Car in tesar”, čarovnica v ”Janko in Metka”, Adam v “Der Vogelhändler”, Barinkay v “Cigan baron”, Beppo v “Rita”.

Thomas Heyer je trenutno profesor solopetja Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost v Frankfurtu v Nemčiji. Vodil je številne mojstrske tečaje z mednarodno udeležbo. Mnogi njegovi študentje pojejo v opernih hišah in koncertnih dvoranah po vsej Evropi.

 

Klemen Leben (harmonika) je študiral na znameniti Akademiji Sibelius v Helsinkih v razredu prof. M. Rantanena in zaključil mojstrski študij na Visoki šoli za glasbo Franza Liszta v Weimarju v razredu prof. I. Kovala. Udeležil se je več tekmovanj doma in na tujem, kjer je praviloma posegal po najvišjih mestih. Kot najpomembnejše velja omeniti prve nagrade v Castelfidardu, Pulju in Klingenthalu.

Nagrade in odlične kritike strokovne javnosti so mu odprla vrata na koncertne odre uglednih festivalov v Evropi in Severni Ameriki. Tako je koncertiral na mnogih cenjenih festivalih (Salzburger Festspiele, Kurt-Weill-Fest Dessau, Lange Nacht der Musik Wien, Festival umetnikov harmonike Kragujevac, Festival Ljubljana …) in na uglednih prizoriščih kot so Slovenska filharmonija, Cankarjev dom, Konzerthaus Berlin, Semperoper Dresden, Gewandhaus Leipzig, Festspielhaus Baden Baden, Waldbühne Berlin, KKL Luzern, Haus für Mozart Salzburg idr. Kot solist je nastopil z orkestri Kammersymphonie Berlin, Mozarteum Salzburg, Praška filharmonija, Philharmonie Baden Baden, Simfonični orkester RTV Slovenija itn.

Njegove posnetke je moč najti v arhivih številnih RTV hiš: RTV Slovenija, SWF, ORF, MDR, Deutschland Radio Kultur, RAI…

Trudi se za uveljavitev harmonike kot koncertnega glasbila in v ta namen sodeluje s priznanimi skladatelji (Katzer, Lebič, Pintscher, Rojko, Šenk…). Klemen Leben poučuje harmoniko in komorno igro na KGBL ter na ljubljanski Akademiji za glasbo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.