ŠOS in SUSA za spodbujanje športa med mladimi

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) in Slovenska univerzitetna športna zveza (SUSA) sta danes na skupni novinarski konferenci predstavili dosežke slovenske študentske reprezentance na 27. poletni univerzijadi v Kazanu, od koder se je Polona Lampe vrnila z bronasto medaljo v borilni veščini sambo. Pozvali so tudi ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, naj ponovno umesti študentski šport v Nacionalni program športa v Republiki Sloveniji, ŠOS in SUSA pa sta se s podpisom pisma o nameri zavezali k nadaljnjemu sodelovanju in spodbujanju športa med mladimi.

 

Pomen športa za posameznikovo zdravje, fizični razvoj in socialno vključenost je že dolgo poznan. Tudi zato si tako ŠOS kot SUSA prizadevata, da bi ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport v večji meri spodbudilo športno dejavnost študentov, saj je športna vzgoja, ne le pri osnovnošolcih in srednješolcih, ampak tudi pri študentih pomembna za oblikovanje posameznikove osebnosti in odnosov med posamezniki. Z ohranjanjem vitalnosti in zdravja pa na dolgi rok omogoča tudi prihranek v zdravstveni blagajni. Zaradi izločitve področja Interesne športne dejavnosti študentov za leto 2012 iz Nacionalnega programa športa v RS, je nastala težko nadomestljiva škoda priznanim organizacijam, izvajalkam interesnih športnih programov za študente, in posredno tudi študentom, ki so se v te programe vključevali. Športna dejavnost študentov je pomembna sestavina življenja študentov, zato bi morale športne aktivnosti dobiti primerno vlogo tudi v študijskem procesu. Da bi lahko to izvajali v čim večji meri in čim bolj učinkovito, je treba najprej razviti in uveljaviti nove smernice razvoja športa, saj so tiste, ki so bile zapisane v Nacionalnem programu športa v Republiki Sloveniji, že zastarele. Prav tako je treba uveljaviti smernice Strategije Vlade RS na področju telesne (gibalne) dejavnosti za krepitev zdravja in čimprej pristopiti k nastajanju novih vsebinskih dokumentov. K celostni in dolgoročni ureditvi področja športa bi morale pristopiti tudi univerze in narediti dolgoročni načrt razvoja športa, določiti smernice ter trdno organizacijsko strukturo.

 

Dr. Milan Žvan, predsednik SUSA, je ob tem dodal: »V duhu napovedanih varčevalnih ukrepov smo pričakovali znižanje predvidenih finančnih sredstev za sofinanciranje programov Interesne športne dejavnosti študentov. Odgovorno smo pristopili k racionalizaciji že sprejetih programov in tistih, ki so že potekali. Nismo pa pričakovali ukinitve sofinanciranja celotnega področja, zaradi česar je ogrožen nadaljnji obstoj programske strukture. Zato pozivamo ministrstvo, da področje interesne športne dejavnosti študentov vrne v Letni program športa za leto 2013.«

 

Zavedamo se tudi, da je povezovanje organizacij z istimi cilji pomembno za doseganje zastavljenih ciljev, zato sta prvi korak k tesnejšemu sodelovanju že storila ŠOS in SUSA s podpisom pisma o nameri. S tem se zavezujeta, da se bosta zavzemala za vzajemno promocijo na področju študentskega športa napram državi in sodelovanju pri projektih, katerih namen je promocija športa in zdravega načina življenja, za kar si ŠOS prizadeva s projektom Jem zdravo. Študiram s polno paro!. Eden izmed projektov, ki ga namerava jeseni izvesti ŠOS v sodelovanju s SUSA, je tudi dobrodelni tek. Ravno v krizi vrednot, ki smo ji priča v zadnjih letih, je nujno, da med študenti oziroma mladimi izpostavimo dobrodelnost in pomoč ljudem v stiski, ki jo lahko koristno združimo s športom in tako storimo nekaj dobrega tudi zase.

 

Mitja Urbanc, predsednik ŠOS, je povedal: »Športno aktivnost je treba dodatno spodbujati in financirati, saj je pomembna sestavina študentskega življenja. Je dopolnilo intelektualnemu delu in pripomore k polnejši uresničitvi človeka, vpliva pa tudi na duševno zdravje in zmanjšuje stres. Slovenci smo športen narod, zato bi bila škoda, da bi zaradi neposluha države za pripravo potrebnih strategij in zmanjšanja pomena športa na državni ravni prikrajšali cele generacije študentov.«

 

Slovenski športniki študenti, ki so se udeležili 27. poletne univerzijade v Kazanu, so se v konkurenci več kot 8.000 športnikov iz 160 držav dobro odrezali. Kar nekaj športnikov je ostalo tik pod stopničkami, Poloni Lampe, pa je uspelo doseči 3. mesto v borilni veščini sambo v kategoriji do 60 kg. Z uvrstitvami v finale so bili uspešni tudi kajakaši na mirnih vodah, najvišje pa so se uvrstili Maks Franšečkin in Tim Kolar (K2 8. mesto) in Lovro Leban na 6. mesto. Enako uvrstitev je dosegla še metalka kopja Bernarda Letnar. Le mesto slabše, na 7. mestu, je v ženski športni gimnastiki končala Teja Belak, in sicer na preskoku. Skupno so se športniki na univerzijadi pomerili v 27 športih, Slovenija pa je imela svoje predstavnike v sedmih: v atletiki, športni gimnastiki, ritmični gimnastiki, plavanju, tenisu, samboju in kajak/kanu na mirnih vodah.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.