ŠOS o posledicah napovedanih sprememb pri študentskem delu

Na Študentski organizaciji Slovenije so ogorčeni nad potezami Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve.
Večkrat so poudarili,  da izhodišča Zakona o malem delo v celoti zavračajo, saj so pripravljena ne nerealnih, celo zlaganih temeljih.

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve pospešeno pripravlja Zakon o malem delu. Osnutek, ki so ga posredovali Študentski organizaciji Slovenije, so predstavniki študentov ostro zavrnili, saj bi takšen zakon imel katastrofalne posledice za vse študentke in študente, še posebej za tiste, ki prihajajo iz manj premožnih družin. Če Zakon o malem delu stopi v veljavo, bo to pomenilo, da bo nad 30.000 študentov v letu 2011 primoranih prekiniti študij, saj ne bodo imeli niti za osnovno preživetje.

Mesečna omejitev študentskega dela na 56 ur.

Ministrstvo želi omejiti študentsko delo na zgolj 56 ur na mesec, kar ob današnji povprečni urni postavki 4 EUR pomeni, da študenti ne boste mogli zaslužiti več kot dobrih 200 EUR mesečno. Ker pa bo urna postavka po uveljavitvi novega zakona precej padla, bo vaš maksimalni mesečni zaslužek omejen precej pod 200€.

Zakon o malem delu predvideva tudi plačevanje prispevkov za pokojninsko dobo. Zaradi tega se bo študentsko delo predvidoma podražilo. Še več, študenti boste z uvedbo prispevkov kaznovani dvakrat. Prvič, urne postavke bodo zaradi višjih prispevkov nižje. Drugič, pokojninska osnova iz dela preko študentske napotnice bo ob upokojitvi znižala pokojninsko osnovo, ki si jo boste prislužili kasneje kot redno zaposleni.

Nižje povprečne urne postavke.

Študentskih del že zdaj ni dovolj za vse študente, ki si želijo ali za preživetje morajo delati. Iz predlogov vlade je mogoče razbrati, da se bodo v krajša in občasna dela vključevali tudi upokojenci in brezposelni. Za študentsko delo, ki ga trenutno lahko opravljajo samo študenti in dijaki, bo tako konkuriralo še 100.000 brezposelnih in 500.000 upokojencev. To pomeni, da se bo zaradi 4 krat večjega povpraševanja zagotovo znižala urna postavka in vprašanje je, če boste sploh še dobili delo.

Več kot le socialni korektiv.

Sami se zavedamo pomena študentskega dela za študenta, ne samo ker je pomemben socialni korektiv, ampak tudi zaradi osebnostnega razvoja, pridobivanja delovnih izkušenj, spoznavanja različnih organizacijskih kultur, implementacije teoretičnega znanja v prakso, pridobivanja stikov v podjetjih in posledičnega izboljšanja možnosti mladih za zaposlitev po dokončanju študija.

Možnosti, ki jih prinaša delo med študijem in ki študentu olajša nadaljevanje kariere po dokončanem študiju, bo Zakon o malem delu povsem izničil.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.