Napoved za dohodnino

Napoved za dohodnino mora oddati vsak rezident, ki je v koledarskem letu imel obdavčljive prihodke višje od splošne olajšave. Za leto 2009 znaša splošna olajšava 3.051,35 €, za leto 2010 pa 3.100,17 €.
Vedno se upošteva datum nakazila in ne čas, ko je bilo delo opravljeno. Napoved je priporočljivo oddati tudi tistim dijakom/študentom, ki pričakujejo vračilo akontacije dohodnine, hkrati pa je znesek njihovih obdavčljivih prihodkov nižji od zneska splošne olajšave v tekočem koledarskem letu.

Dohodnino je potrebno plačati v primeru, ko so obdavčljivi dohodki višji od priznanih olajšav. Med letom plačana akontacija dohodnine se obračuna in če je bila previsoka, dobimo povrnjeno.

Davčna osnova od dohodka za delo preko študentskega servisa je dohodek, zmanjšan za 10 %.

Letna davčna osnova je vsota vseh obdavčljivih prihodkov, zmanjšana za vse olajšave.

Oddaja dohodnine za leto 2009

Zavezanci za posredovanje podatkov (tudi študentski servisi) morajo posredovati DURSu podatke o zaslužkih dijakov in študentov dnevno, študentom in dijakom pa najkasneje do 1. 2. 2010.
Na podlagi teh podatkov pošlje DURS zavezancem do 31. 05. 2010 informativni izračun dohodnine, ki v določenih primerih velja kot odločba o odmeri dohodnine.
Dijaki in študenti naj preverijo pravilnost podatkov s prejetimi kontrolnimi podatki s strani izplačevalcev dohodka, pravilnost osebnih podatkov ter pravilnost informativnega izračuna dohodnine. Na dan vročitve namreč začne teči 15-dnevni rok za ugovor (šteje se, da ti je informativni izračun dohodnine vročen 15. dan od dneva odpreme).
V primeru, da se z izračunom strinjaš, le ta samodejno postane odločba o odmeri dohodnine. V nasprotnem primeru je potrebno podati ugovor zoper informativni izračun dohodnine (obrazec je na voljo na spletni strani DURSA).

Pomembno!!
Če ti je bila med letom odvedena akontacija dohodnine in želiš vračilo zneska akontacije dohodnine, hkrati pa so tvoji skupni obdavčljivi dohodki nižji od zneska splošne olajšave 3.051,35 €, moraš napoved za dohodnino oddati sam. Rok za vložitev je 31. 07. 2010, obrazec pa se nahaja na spletni strani DURSA.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.