ŠOS podpira ukrepe za povečevanja nadzora nad trgom dela in študentskim delom

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) pozdravlja začetek prizadevanj Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) pri preprečevanju dela in zaposlovanja na črno.
ŠOS že dlje časa opozarja na probleme, ki so se pojavili zaradi preslabega nadzora na trgu dela in nad študentskim delom. ŠOS se bo pridružil aktivnostim informiranja javne kampanje ozaveščanja javnosti o tveganjih in negativnih posledicah dela in zaposlovanja na črno.

ŠOS je že več let opozarjal, da je potrebno okrepiti nadzor nad posredovanjem in opravljanjem študentskega dela, predvsem na področju preverjanja posredovanja dela oseb brez statusa dijaka oz. študenta in posojanja napotnic drugim študentom ali osebam. ŠOS prepoznava problematiko posojanja napotnic med temeljne probleme zlorab študentskega dela, še vedno pa inšpekcijske službe nimajo pravih pooblastil za poostren nadzor in sankcioniranje kršiteljev. Prav zaradi teh zlorab pa se meče slabo luč na celotno panogo študentskega dela in posledično tudi do predloga Zakona o malem delu, ki pa bi predstavljal za slovenski trg dela tudi več negativnih učinkov, predvsem uvedbe slabo plačanega prekernega dela (malo delo). ŠOS ob tem opozarja, da bi država morala najprej začeti z ukrepi povečanega nadzora nad delom na črno in nato urejati oblike dela, ne pa spodbujati oblike dela, ki lahko delo na črno še povečajo.

ŠOS zato podpira spremembe Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, v katerem bo omogočen poostren nadzor nad študentskim delom, na kar je ŠOS opozarjal, da je potrebno uvesti, prav tako pa bo ŠOS podprl javno kampanjo glede obveščanja in ozaveščanja javnosti o problematiki dela in zaposlovanja na črno.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.