ŠOU v Ljubljani v načrtovanju prvega študentskega kulturno-izobraževalnega središča

Potrebi po vzpostavitvi študentskega kampusa, ki bi na enem mestu združeval kulturno in izobraževalno dejavnost študentov, ob tem pa omogočal še subvencionirano bivanje ter zadovoljeval še druge osnovne potrebe mladih, smo v Ljubljani priča že vrsto let. Država skupaj z Mestno občino Ljubljana vse od osamosvojitve do danes ni uspela uresničiti omenjenega projekta, manjko pa študentje še vedno občutimo.

 

Študentski zbor ŠOU v Ljubljani je na 35. redni seji v začetku lanskega junija podal zeleno luč za vzpostavitev prvega študentskega kulturno-izobraževalnega središča, tako imenovanega študentskega kampusa ŠOU v Ljubljani, ki bi na enem mestu združeval študente in jim omogočal udejstvovanje na področju izobraževanja in kulture.

 

Študentski kampus, ki bo vzpostavljen na lokaciji v neposredni bližini samega središča prestolnice, parka Tivoli in glavnih prometnih povezav po Ljubljani, bo na enem mestu združil številne študentske dejavnosti, kot so največja študentska čitalnica, coworking prostori za delovanje študentskih društev, centralna info točka za študente, študentski socialni inkubator, ki skrbi za podporo študentskim projektom in start-upom, prostori namenjeni vajam študentskih kulturnih društev, športne površine, manjša diskontna trgovina s študentom prijaznimi cenami, študentska menza, ateljeji, prostori za vaje študentskih kulturnih društev, nenazadnje pa tudi prostori administracije ŠOU v Ljubljani ter zavodov in ustanov ŠOU družine. Načrti ŠOU v Ljubljani pa v dolgoročni strategiji študentskega kampusa posegajo tudi na področje bivanjske problematike študentov, seveda ob pomoči drugih institucij, kot so Mestna občina Ljubljana ter pristojna ministrstva.

 

Študentski kampusi, ki na enem prostoru združujejo vse za potrebe študentov, so v tujini stalna praksa, žal pa pri nas nobena od pristojnih javnih institucij do zdaj ni bila sposobna izvesti takšnega projekta. Tuji študentski kampusi ponavadi vključujejo čitalnice za učenje, prostore za študentska društva, menze, športne površine, trgovine in druge prostore, kjer se študentje lahko združujejo. Kampusi omogočajo študentom, da se med sabo srečujejo, se povezujejo, sodelujejo in izmenjujejo ideje, ustvarjajo nove projekte, se učijo in obštudijsko udejstvujejo. Investicija v središče, ki bo v Ljubljani zbližalo študente in skušalo celovito zadovoljiti njihove potrebe, je v času, ko vlada in državni zbor pospešeno krčita pravice študentov, še posebej pomembna.

K snovanju same prostorske ureditve kampusa nameravamo povabiti tudi študente, zlasti arhitekture in krajinske arhitekture, seveda pa tudi vse ostale, ki bi želeli soustvarjati skupen prostor oziroma stičišče, ki bo študentom Univerze v Ljubljani na voljo za najrazličnejše aktivnosti in udejstvovanja. Podrobnejši finančni plan investicije bo Študentskemu zboru ŠOU v Ljubljani in s tem tudi širši javnosti predstavljen na eni izmed februarskih sej zbora, ko bodo zaključeni vsi potrebni

 

izračuni. Vsekakor pa bodo stroški kampusa racionalizirani, ob čemer ne smemo pozabiti, da kampus ne potrebuje nikakršnjih večjih gradbenih posegov, temveč zgolj dobro vizualizacijo prostora, nekaj obnovitvenih del oziroma manjših prilagoditev.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.