Univerze v težkih razmerah

Namen te vlade je spodbujati slovensko znanost in univerze, ki so neizogiben člen pri razvoju družbe, je poudaril premier Cerar. Zato se je zavzel za vzpostavitev delovne skupine na strani univerz, ki bi bila redno v stiku z vlado in pristojnim ministrstvom za lažje sprotno reševanje težav.

S tem predlogom se je strinjal tudi rektor ljubljanske univerze in predsednik rektorske konference Ivan Svetlik. Prepričan je, da bi naredili velik korak naprej, če bi jim uspelo že letos obrniti trend razpoložljivega denarja za univerze v drugo smer.

Več kot polovica članic Univerze v Ljubljani je v rdečih številkah, mariborska univerza je za petino premalo financirana, v najslabši finančni kondiciji je primorska.

Rektor Univerze na Primorskem Dragan Marušič je poudaril, da jim država ne plačuje nekaterih študijskih programov od tretjega letnika naprej: “Mi v resnici shajamo brez kakšnih odpuščanj zgolj zato, ker imamo izredni študij, s katerim pokrijemo primanjkljaj.”

A izrednega študija, ki je bil v preteklosti pomemben vir financiranja rednih študijskih programov, je – tudi zaradi bogate ponudbe koncesioniranih študijskih programov in manjših generacij študentov – vse manj. Univerza v Mariboru tako po besedah njene prorektorice Mihaele Koletnik zaradi varčevalnih ukrepov države ter usklajevanja ponudbe vpisnih mest in povpraševanja kandidatov za vpis krči študijska mesta in programe: “V zadnjih treh letih smo tako skrčili študijske programe, za katere je bilo izredno malo zanimanja in izvedba ni bila ekonomična.”

Posamezne fakultete ljubljanske univerze že pripravljajo bolj racionalne študijske programe, univerza bo ponudila manj vpisnih mest za novo študijsko leto, je pojasnil Svetlik. Na zagotovilo ministrice za šolstvo Stanke Setnikar Cankar, da bo visoko šolstvo iz proračuna letos dobilo enak obseg sredstev kot lani, pa odgovarja: “No, to je za nas zelo slaba tolažba, ker so nam pošle vse rezerve za pokrivanje tistih primanjkljajev, ki so nastajali že doslej zaradi premajhnega financiranja programov zlasti petega letnika.”

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.