Spet na ulice

Na pogajanjih med predstavniki Študentske organizacije Slovenije in vlado se je zataknilo pri študentskem delu. Vladna pogajalska stran se je zavzemala za omejitev študentskega dela na skupno največ 120 dni dela v letu, na kar predstavniki študentov niso pristali. Tako sta se pogajalski strani po skoraj šestih urah pogajanj razšli brez dogovora, zato so študentje 24. maja pravico spet iskali na ulici.

Minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Jure Zupan je izrazil obžalovanje, da so študenti odklonili zadnjo ponudbo, ter jih pozval k premisleku, saj je vladna stran, kot pravi minister, veliko popustila, z ultimati pa se je izredno težko pogajati. Zupan je tudi pojasnil, da je vlada od skupno 13 zahtev ugodila skoraj vsem, saj je popustila pri šolninah, obljubila 20.000 štipendij in pristala na ustanovitev neodvisne javne agencije. Predsednik ŠOS Miha Ulčar je na to odgovoril, da so se v ŠOS pripravljeni pogovarjati o kakršni koli omejitvi študentskega dela šele takrat, ko bodo tudi drugi socialni transferji urejeni. Sicer pa so z vlado po njegovem mnenju zaprli le štiri poglavja od 13. Zato se bodo, kot je povedal Ulčar, pogovarjali le še s predsednikom vlade.
Vlada pa namerava pred nadaljevanjem pogajanj s študenti počakati, da se vodstvo Študentske organizacije Slovenije konstituira oziroma da organizacija dobi legitimno vodstvo. Menijo, da ŠOS namreč nima predsednika, mandati vodstva pa so potekli. Sicer vlada namerava v prihodnjih mesecih dokončno urediti nekatera vprašanja, povezana s študentskim delom. Srednjeročno ima država namen zagotoviti bistveno več sredstev za financiranje izobraževanja ter za štipendije, načrtujejo pa tudi vrsto drugih ukrepov za povečanje kakovosti študija in s tem izobrazbe, je dejal Janez Janša. Na drugi črni sredi, ki ni bila, vsaj kar se vremena tiče, na strani študentov, se je po podatkih ŠOS-a zbralo tri tisoč študentov, podatki policije pa govorijo o nekaj sto udeležencih. Demonstracije naj bi stale 19 milijonov tolarjev, česar pa Ulčar ni ne potrdil ne zanikal. Ob glasbeni spremljavi nekaterih in podpori Sindikata vzgoje, izobraževanja in znanosti Slovenije, Zveze svobodnih sindikatov Slovenije ter nekaterih poslancev pa so se našli tudi takšni, ki se z demonstracijami niso strinjali. Na nasprotnih bregovih z različnimi transparenti torej, a vsi pod oblaki, ki so tokrat delovali kot tuš – zelo hladen. Za nameček so v preteklih dneh iz ŠOUM-a sporočili še, da Ulčarja za ponovnega predsednika ŠOS, niso podprli.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.