Spomladansko čiščenje telesa

Ko se prebudijo prvi sončni žarki, začnemo odlagati zimska oblačila, izpod tanjših pa se kmalu pokažejo zimske »obloge«. Moti nas še nečista ali suha koža, spomladanska utrujenost, skratka vlada vsesplošno nezadovoljstvo. Vzemimo si nekaj dni zase in očistimo telo nakopičene navlake.

Začnimo s krajšim postom
Nekateri se za začetek čiščenja telesa poslužujejo posta. V skladu z luninimi menami so najboljši dnevi za to prvi trije dnevi pred prvim krajcem in polno luno. Takrat lunina gravitacijska sila potiska telesne tekočine proti možganom. Presežek tekočine ovira delovanje možganov, kar zaznamo kot vznemirjenost, razdražljivost ali pretirano občutljivost. Posta se lahko lotimo na več načinov: s čaji in sokovi, presnimi sokovi, sadjem, sirotko, blag post z juhami, z mlekom in žemljami, vodo itd. Najbolj učinkovit bo, če cel dan ne zaužijemo ničesar, nekateri pravijo da niti vode. V tem času opustimo vse razvade, kot so kava, nikotin, alkohol in sladkarije. Privoščimo si čim več spanja in sprostitve. Za konec je priporočljivo popiti kozarec limoninega soka pomešanega s ščepcem soli ali medu.

Očistimo telo
Postu naj sledi nekaj dni lahke hrane. T. i. čistilci telesa, kot so vitamini, minerali, antioksidanti in vlaknine, ki izboljšajo prebavo, nam povrnejo energijo in dajo bolj zdrav videz. Zelenjava zelene barve, čisti in varuje jetra, klorofil pa pripomore k izločanju pesticidov iz telesa. Vitamin C, ki odplavlja toksine iz telesa, poskrbijo kivi in limone. Koristna je tudi leča, ki ima odvajalni učinek in je polna mineralov. Zelo zdrav je česen, ki krepi srce. Priporočljivo je piti zeleni čaj, ki je eden najbolj znanih antioksidantov ter najbolj zdravih in učinkovitih načinov za odplavljanje toksinov iz telesa, preprečuje razne bolezni modernega časa. Zelo vsestransko koristna sta še brokoli in sezam. Naravna čistila za telo so tudi domači jabolčni kis, sok iz surove rdeče pese, pomaranče, ananas, jabolka, lubenice ter drugo sadje in zelenjava. Najbolje da si pripravite domače sveže iztisnjene sokove, tudi iz zelenjave, katero zmešate v mešalniku ali sokovniku. Pojejte tudi čim več svežega, sezonskega sadja. Ne smemo pa pozabiti v manjših količinah na meso, ki telo oskrbi s hranilnimi snovmi in železom.

Ne pozabimo tudi na gibanje
Za boljše počutje in več energije poskrbimo tudi z ustrezno športno aktivnostjo. Zato tecite, kolesarite, se sprehajajte, poiščite kakšen nov šport in migajte. In nakopičene odvečne snovi v telesu bodo izginile. Z njimi pa tudi utrujenost, nezbranost, podočnjaki, alergije, bolečine v sklepih, zamašene obnosne votline, motne in pordele oči, polt brez leska, madeži na koži, slaba prebava, zadah iz ust, pa še kakšen čez zimo nabran kilogram.

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.