Sponzor je vedno najboljša možnost

Po dopolnjenem 18. letu ima večina dijakov oz. študentov že vozniški izpit oz. le-tega že pridno dela. Ko izpit pridobimo, je prva rešitev seveda prevozno sredstvo staršev, ki ga ‘ubogi’ starši posodijo za petkove in sobotne večere. A slej ko prej se pri večini pojavi neizogibna želja po lastnem prevoznem sredstvu in tu sedaj nastane morebitni problem – kako do prvega avta; možnosti je dovolj, naj jih nekaj predstavimo.

Prva in vedno najboljša možnost je seveda ‘sponzorstvo’ staršev, ki ali prispevajo celoten znesek za nakup študentovega prvega avtomobila ali pa prispevajo levji delež za nakup. Možna alternativa je da starši ravno menjajo svoj avto in namesto prodaje stari avto enostavno ostane v družini pri mlademu vozniku. Pri tem veliko vlogo igrajo faktorji, kot sta očetova čustvena navezanost na stari avto ter dejstvo, da je vrednost avta že toliko padla, da se prodaja enostavno ne izplača – vsaj tako očetu zadevo predstavite.

Če nimate te možnosti, potem je tu še vedno veliko drugih idej, a lahko takoj zaključimo, da nobena ni tako privlačna, kot zgoraj opisana.

Bančno posojilo je druga možnost, ki pa na žalost ni tako preprosta, kot se sliši. Če želite kot študent oz. dijak zaprositi za študentski kredit na katerikoli banki ali hranilnici, morate vedeti, da so pogoji precej strogi. Kot prvo morate ali imeti redne prihodke v obliki štipendije ali študentskega dela, oz. priskrbeti drugo ustrezno zavarovanje v obliki kreditno sposobnih porokov – se pravi oseb, ki bodo jamčili za vaše odplačevanje kredita in v primeru vašega neplačevanja, potem sami plačevali kredit. Seznam oseb, ki bi jih upali vprašati za tako uslugo, je verjetno precej kratek. Sami stroški kredita in obresti ponavadi niso visoki (npr. pri kreditu v vrednosti 2000 EUR boste v 2 letih plačevanja nato banki vrnili cca 2100 EUR – odvisno od banke seveda) – problem je ustrezno zavarovanje kredita.

Tretja možnost pa je seveda ‘piggy bank’ – hranilnik ter nekaj dodatnega dela v obliki npr. študentskega dela – saj veste kako pravijo: »Kamen na kamen,…« …pa imaš dva kamna – vsaj takšen občutek boste najprej imeli, saj bo zadeva tekla veliko prepočasi, kot bi želeli. Ampak dejstvo, da boste sami lahko kupili svoj prvi avto, bo tudi nekaj odtehtalo. Ta avto verjetno ne bo ‘babe magnet’, a vseeno vas bo vsaj pripeljal na željeni cilj. Dodatno vam bo navdajal z občutkom ponosa in samostojnosti.

Katere možnosti še poznamo? Izmed legalnih, na žalost nobene več (so vse le različne variacije zgornjih opcij). O nelegalnih možnostih ne bi govorili, saj vam bodo v večini primerov poleg novega avta prislužile tudi nekaj letne počitnice na Dobu ali v kakšni drugi slovenski kazenski ustanovi. Potrebno bo nekaj iznajdljivosti in sreče, a verjemem da vam bo na koncu uspelo pobrati kakšno hudo štoparko (ali štoparja) v vašem avtu na poti proti morju.
O sami izbiri avtomobila pa več prihodnjič…

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.