Sporni družinski zakonik prinaša številne ugodne novosti

Ob omembi razvpitega družinskega zakonika se verjetno spomnimo na njegov medijsko najbolj odmeven del – priznanje enakih pravic istospolno usmerjenim parom.

A poleg tega družinski zakonik prinaša še vrsto drugih ukrepov, s katerimi skuša slediti sodobnemu pojmovanju družine, potrebam sodobnih parov, in, kar je najpomembneje in največja novost zakonika, v središče družine postavlja otroka.

Dejstvo je, da številni otroci in številne družine živijo v neurejenih razmerah prav zato, ker zakon ne priznava njihovih pravic, ki so sicer priznane »običajnim« družinam. Vito Rožej iz stranke Zares je opozoril, da v takih družinah živi le še dobra polovica slovenskih otrok.

Glavni razlogi za sprejem družinskega zakonika so zastarelost sedaj veljavnega Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih in s tem povezana prilagoditev realnim razmeram. Glavne novosti so izenačitev zakonske zveze z zunajzakonsko skupnostjo, priznanje vseh pravic istospolnim parom in postavitev otroka v središče družine.

Zanimiva novost je tudi večja svoboda pri sklepanju zakonske zveze, saj se bo ta s sprejetjem novega zakona lahko vršila zunaj uradnih prostorov in brez prisotnosti prič.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik pravi, da bo novi zakon upošteval koristi in interese vseh otrok, ne glede na to, v kakšni obliki družine živijo. Pojmovanje starševstva se bo tako razširilo z biološkega na socialno. Družina se po novem pojmuje kot skupnost enega ali več otrok in ene ali več odraslih oseb. Če ni otroka, niti družine ni. Skupnost, v kateri živita dva odrasla partnerja, ni družina. Družina nastane s prisotnostjo otroka.

Poleg tega zakonik otrokom zagotavlja zaščito. Med drugim naj bi od sedaj naprej o posvojitvah in drugih pravnih postopkih, v katere so vključeni otroci, odločala sodišča in ne centri za socialno delo. Cilj je umik otroka neposredno iz postopka, po drugi strani pa večje upoštevanje njegove lastne volje. Centri za socialno delo bodo še vedno pristojni za strokovno svetovanje, hkrati pa je predvidena ustanovitev instituta Zagovornik otroka, ki bo na otroku prijazen in ne travmatičen način poskrbel za upoštevanje njegove volje v raznih postopkih. Prepovedano bo telesno kaznovanje otrok in kakršno koli drugo poniževalno ravnanje z njimi.

Darko Kranjc, predsednik Stranke mladih Slovenije, je na vprašanje, ali je končno prišel pravi čas za življenjsko skupnost kot skupnost dveh oseb, istega ali različnega spola, odgovoril takole : “Temu ne bi rekel, da je prišel pravi čas. Prišel je čas, ko se, vsaj zakonsko gledano, rešuje diskriminacija na tem področju. V praksi pa bo še trajalo kar nekaj časa, da se stopnja predsodkov in homofobije zmanjša. Žal se je vsa debata o družinskem zakoniku zreducirala na pravico do posvojitev s strani istospolnih partnerjev in ogrožanju obstoja družine kot osnovne celice za reprodukcijo. Nikakor ne verjamem, da lahko Družinski zakonik prinese takšne enormne posledice, kot mu jih očitajo nasprotniki.”

Nasprotnike novega zakona moti predvsem tisti del, v katerem so lezbičnim in gejevskim parom priznane vse pravice, ki so do sedaj veljale le za heteroseksualne pare. Nekateri gredo celo tako daleč in taki izenačitvi pravijo razvrednotenje družine v tradicionalnem smislu, kot smo jo poznali do sedaj: oče, mati in njuni potomci. A če upoštevamo realno stanje, je jasno, da v Sloveniji veliko otrok živi v enostarševskih družinah, narašča pa tudi število takih, ki živijo z dvema mamama ali očetoma. Poglavitni cilj zakona pa naj bi bil ravno zaščita takih otrok s priznanjem njihovih pravic. Družina je danes marsikaj in verjetno je prav, da se zagotovi enake možnosti vsem, ki si želijo ustvariti družino, hkrati pa poskrbeti, da bodo vsi otroci zakonsko zaščiteni pred vsakršno obliko nasilja.

Kaja Pinter


Mnenja študentov

Teja, Filozofska fakulteta
Z novim družinskim zakonikom nisem podrobno seznanjena, vendar menim, da bi otrok moral v času svojega odraščanja imeti ob sebi tako mater kot očeta.

Tugomir, Pravna fakulteta
Mediji in celotna kritična javnost so novi družinski zakonik zreducirali zgolj na vprašanje istospolnih zakonskih zvez, istospolnih družin in posvojitve otrok s strani le-teh. Res je to vprašanje, ki izstopa, saj je družina jedro družbe, ne smemo pa spregledati, da je novi družinski zakonik prinesel še veliko drugega in novega na številnih področjih.

Urška, Filozofska fakulteta
Vsakič, ko je govora o neprimernosti istospolnih družin, se spomnim na vse še bolj neprimerne družine in starše, ki trpinčijo svoje otroke. Če ne dovolimo tovrstnih družin, ker bodo otroci zasmehovani, kaj naj potem prepovemo imeti otroke pripadnikom vseh manjšin, pa tudi tistim, ki imajo gensko predispozicijo za debelost?

Ines, Filozofska fakulteta
Strinjam se z istospolnimi partnerstvi, da se lahko poročijo in imajo enake pravice. Zaradi tega, ker gejevstvo, lezbištvo ni nekaj, kar bi bilo od včeraj, ampak je od vedno prisotno. Če se igramo kvazi demokracijo, je treba to brezpogojno sprejeti.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.