Sporočilna vrednost daril

Bliža se konec leta, božično-novoletni čas, ki ga zaznamujejo darila in obdarovanje. V tem času se sprašujemo, kaj bomo komu podarili in katero je najprimernejše darilo za obdarovanca.
Darila so izraz tako tistega, ki darilo podarja, kot tudi tistega, ki darilo prejme. Pri darilih pa je pomembno, tudi kaj želimo z njimi sporočiti.

Simbolika
Darilo ima vedno simboličen status oz. naravo, kar pomeni, da z darovanjem v resnici ne darujemo samega darila, temveč nezavedno, nehote v paketu dotičnega darila posredujemo še neko simbolno sporočilo. Obdarovanja so pomembna, zato je nujen temeljit premislek pri iskanju in izbiri takih daril. Pomembno je kar najbolje vedeti, s čim bi lahko obdarovanca presenetili ali razveselili. Darila odkrivajo namreč našo osebnost, naš odnos do obdarovanca, naše vrednote in posebnosti. Darilo je otipljiv predmet, ki pravi: rad te imam, ljubim te, si nekaj posebnega v mojem življenju, vesel sem, da te imam ob sebi. Z darilom se lahko zahvalimo, povemo določeni osebi, da nam je pomembna v našem življenju. Nekatera darila so kratkotrajna in trajajo samo nekaj ur, spet druga pa so darila za vse življenje. Darilo samo po sebi ni toliko pomembno, kot je pomembno sporočilo in občutek ljubezni, ki ga vzbudi v obdarovancu. Darilo je lahko kakršnekoli velikosti, lahko ga kupimo, najdemo ali naredimo.

Pravo darilo je lahko karkoli – od majhnih pozornosti pa do velikih stvari – vse, kar nam sporoča ljubezen in naklonjenost. Pomembno je, da darilo podarimo obdarovancu brez obveznosti, saj sicer to ni več darilo, pač pa sklep (dal ti bom nekaj, če boš opravil določeno delo).

Pozornost
Pomembno je, da ljudi, ki jih želimo obdarovati, poslušamo, pozorni moramo biti na to, kaj jim je všeč, kaj jih razveseljuje in kaj jih zanima. Če želimo, da naše darilo sporoča tudi našo naklonjenost, je potrebno odkriti, kaj dotično osebo zanima. Ljudje običajno govorimo o tem, kar nas zanima, in če pazljivo prisluhnemo, lahko dobimo številne namige za darila.

Darilo je vedno simbolično, saj z njim zmeraj prinašamo še neko sporočilo in, če nismo dovolj previdni, se lahko v tem sporočilu skriva tudi naše nezavedno mišljenje o določeni osebi, ker pa v nezavednem ne prebivajo samo dobre misli, je potrebno biti pozoren, kaj podarjamo osebi in kaj ji želimo z našim darilom sporočiti. Čeprav darila niso izum moderne družbe, se zdi, da v današnjem času izgubljamo občutek za pravo mero, saj smo izgubili čut za sporočilno vlogo in pomen daril v medsebojnih odnosih in se marsikdaj v darilih ne zrcali spoštovanje obdarovanca, ampak le razkazovanje veličine, bogastva in moči, zato je vedno pomembno, kakšno darilo izberemo, predvsem pa, kaj želimo z njim sporočiti.

Sanda Gajsar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.