Spoznajte netopirje v Županovi jami pri Grosupljem

A young hipster man with a mustache on a walk around the city drinking coffee,  reading a book .
Foto: Mr Vito iz iStock

»Ne tič ne miš«, tako imenuje netopirje ljudski glas. Te  zanimive živali so aktivne ponoči, (vsaj pri nas) se prehranjujejo z žuželkami, podnevi pa si poiščejo zatočišče – tudi v podzemeljskih jamah.

V soboto, 12. septembra 2015 bomo netopirje lahko spoznali na poseben, zanimiv način. V sodelovanju s Slovenskim društvom za proučevanje in varstvo netopirjev bo Županova jama gostila dogodek v okviru akcije Mednarodna noč netopirjev, s katerim želijo ljubitelji teh zanimivih in skrivnostnih, pa hkrati ogroženih živali netopirje približati širši javnosti.

V Županovi jami, ki leži le 27 km od Ljubljana v gozdnatem območju dolenjskega krasa, vsako leto prezimuje približno 100 malih podkovnjakov, ki so ena od več kot dvajset vrst netopirjev, znanih v Sloveniji. Jame so pomemben habitat tudi za nekatere druge živali, raznolik in bogat življenjski prostor pa je praktično ves kraški svet.

Program Mednarodne noči netopirjev bomo pričeli ob 16:00 z ustvarjalnimi delavnicami v naravi. V gozdu boste lahko pomagali pri postavljanju preprostega bivaka, potem pa bomo spoznali (in preizkusili) različne veščine, ki pomagajo preživeti v naravi. Naučili se bomo zanetiti ogenj brez vžigalic ali vžigalnika in še kaj! Na drugem prizorišču bomo spoznavali kras in značilnosti kraškega površja, iz preprostih materialov pa boste lahko ustvarili model jame s kapniki.

O tem, zakaj je jama za netopirje pomembna kot zatočišče in zakaj se pravzaprav vanjo zatekajo, bodo lahko obiskovalci izvedeli med vodenim ogledom Županove jame, ki se bo začel ob 17. uri.

Ob 18:15 se bo program spet nadaljeval na površju, pred jamo, s strokovnim predavanjem, ki ga pripravlja Jaka Kregar iz Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev. Predstavil bo življenjsko okolje netopirjev v urbanih središčih (dotaknili se bomo vrst, ki živijo v mestih, spoznali  njihova zatočišča in nekaj primerov dobre in slabe prakse).

Še naprej bo na voljo sodelovanje na obeh delavnicah, ni pa izključeno, da bo program prinesel še kakšno presenečenje. Ko bo padel mrak, bomo okrog 19. ure s pomočjo detektorjev ultrazvoka prisluhnili glasovom netopirjev, ki bodo izletali iz jame.

Za obisk Županove jame, kjer 600 m dolga turistična pot vodi skozi sedem dvoran, priporočamo pohodno obutev in primerna oblačila, saj v notranjih delih jame vlada stalna temperatura 9,6 °C. Vstopnina v jamo je 8 EUR odrasli, 6 EUR otroci. Dogodki Mednarodne noči netopirjev, ki bodo potekali na površju (predavanje, delavnice, poslušanje netopirjev) so brezplačni.

Več o Županovi jami najdete na www.zupanovajama.si, dodatne informacije so na voljo na 041/407-705.

Več o netopirjih pa na http://www.sdpvn-drustvo.si/FOTKE/PROJEKTI/Publikacije/plakat_netopir_07.pdf

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.