Najboljše novice iz sveta

3D rendering background is perfect for any type of news or information presentation. The background features a stylish and clean layout
Foto: INDU BACHKHETI iz iStock

Slovenija se v Evropskem letu za razvoj 2015 prvič pridružuje projektu Najboljše novice iz sveta. S pomočjo več kot 300 prostovoljcev bo 11. septembra 2015 v 39 krajih po vsej Sloveniji razdeljenih 12.500 izvodov časopisa skupaj s kefirjem Mlekarne Planika iz Kobarida. Časopis bo s pozitivnimi zgodbami iz držav v razvoju prikazal, kakšni so učinki mednarodnega razvojnega sodelovanja.

 

Ministrstvo za zunanje zadeve in Slovenska filantropija sta v letošnjem letu, ki ga je Evropska unija razglasila za Evropsko leto za razvoj in poteka pod sloganom “Naš svet, naše dostojanstvo, naša prihodnost”, k sodelovanju pritegnila 30 prostovoljskih organizacij, ki so aktivirale prostovoljce v 39 krajih po Sloveniji ter k sodelovanju spodbudila tudi 11 ministrstev in vladnih služb.

 

Projekt z izvirnim naslovom World’s Best News se je razvil na Danskem in je zgleden primer prostovoljskega angažiranja pri širjenju pozitivnih informacij o ključnih razvojnih temah. V nekaj letih se je razširil in bo v okviru Evropskega leta za razvoj 2015 potekal v že 13 državah EU. Pri nas bo to eden izmed največjih dogodkov v okviru Evropskega leta za razvoj 2015. Z njim želimo posredovati dobre novice o resničnih dosežkih razvojnega sodelovanja, ki jih že desetletje soustvarja tudi Slovenija. Dobro je, da prebivalci Evropske unije vemo, kaj in v kolikšni meri se je v teh državah zaradi razvojne pomoči spremenilo na bolje npr. stopnja vključenosti v izobraževanje, večje pravice žensk, dostop do zdravstva, boljša infrastruktura, pozitivne rešitve na področju gospodarstva, daljše življenje… Zgodbe nosijo sporočila o številnih prizadevanjih za trajnostno usmerjen svet, ki je vedno bolj povezan in soodvisen.

 

Najboljše novice iz sveta vsebujejo samo pozitivne zgodbe in vabimo vas, da ambasadorji dobrega poročanja postanete tudi vi.

 

Kraji po Sloveniji: Ajdovščina, Ankaran, Bertoki, Breginj, Črnomelj, Dekani, Gornja Radgona, Ilirska Bistrica, Kobarid, Koper, Kranj, Krško, Ljubljana, Logatec, Loče, Olmo, Marezige, Maribor, Metlika, Murska Sobota, Negova, Novo mesto, Nova Gorica, Ptuj, Prade, Semič, Slovenj Gradec, Slovenske Konjice, Solkan, Spodnji Ivanjci, Šalara, Šempeter pri Novi Gorici, Tolmin, Škofja Loka, Vanganel, Velenje, Vipava, Zagorje ob Savi, Žalec.

 

Lokalni organizatorji akcij: Center interesnih dejavnosti Ptuj, DRPD Novo mesto, Društvo Aktiviraj se! Maribor, Društvo tabornikov Rod Stane Žagar mlajši, Duh časa, Ekvilib Inštitut, MC Krško, MC Nova Gorica, MC Velenje, MC ZOS Zagorje ob Savi, MKC Maribor, MKC Slovenj Gradec, Občina Gornja Radgona, Občina Kobarid, Občina Slovenske Konjice, Območno združenje RK Ajdovščina, Območno združenje RK Koper, SLOGA, TIC Slovenj Gradec, Zavod TRI Škofja Loka, Združenje Brez izgovora in koordinator Slovenska filantropija.

 

Sodelujoča ministrstva: Ministrstvo za zunanje zadeve, Ministrstvo za finance, Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za infrastrukturo, Ministrstvo za okolje in prostor, Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za obrambo, Ministrstvo za pravosodje, Urad Vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, Služba Vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

 

Sodelujoče države: Avstrija, Češka, Danska, Finska, Irska, Latvija, Madžarska, Nemčija, Portugalska, Romunija, Slovenija, Slovaška, Velika Britanija.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.