Sprejmi izziv – postani oviratlonec

Oviratlon je atraktiven in eden najbolj prvinskih preizkusov samega sebe in svojih sposobnosti. Končno tudi v Sloveniji!

Športno društvo oviratlon bo 16. junija 2012 na Pokljuki organiziralo prvi slovenski oviratlon, tek na razdalji, dolgi od 8 do 10 kilometrov, z vmesnim premagovanjem najrazličnejših privlačnih in zanimivih ovir, toboganov, bazenov z vodo, blatnih predelov, … Oviratlonci bodo ob medsebojni pomoči vseh nastopajočih preizkusili svojo vzdržljivost, moč, agilnost, psihično trdnost in sposobnost za timsko delo. Oviratlon je torej za vsakega udeleženca osebni izziv, spopad z lastnimi strahovi in premagovanje svojih meja. Poleg osebne zmage in zadovoljstva na cilju pa bo vsak oviratlonec s svojo udeležbo prispeval še za dober namen. Del sredstev, zbranih s prijavo, bo namreč namenjen Univerzitetnemu rehabilitacijskemu inštitutu Republike Slovenije – Soča za nakup opreme za gibalno ovirane otroke.

 

Domovina oviratlona je v Združenih državah Amerike in Veliki Britaniji, kjer se pojavlja pod različnimi imeni, a s skupnim konceptom premagovanja ovir (t. i. »obstacle challenge«). Gre za atraktivno obliko športnega udejstvovanja, oblikovano na primeru usposabljanj specialnih enot v svetu, ki že vrsto let privablja številne udeležence obeh spolov, različnih starosti in telesnih sposobnosti oz. zmogljivosti. In tako bo 16. junija letos takšen edinstveni športni dogodek, ki bo na novo začrtal slovenski prostor vzdržljivostnih športov, končno organiziran tudi v Sloveniji.

 

Oviratlonci bodo morali na 8 do 10 kilometrov dolgi progi premagati različne ovire: nekatere bo treba preplezati, skozi druge se splaziti, pri tretjih bo treba imeti še kanček poguma. Čeprav so ovire narejene po vzoru preizkusa in treninga pripadnikov modernih specialnih enot po svetu, jih lahko premaga prav vsak, ki je dovolj vztrajen, motiviran in sposoben delovanja v timu. Udeleženci ne bodo bili bitke s časom, ampak s samim sabo. Ob pomoči najboljšega prijatelja, sorodnika, sodelavca ali popolnega neznanca bodo preizkušali svojo vzdržljivost, moč in spretnost. Namen oviratlona torej ni tekmovanje, boj za rezultat, temveč zmaga nad samim sabo. Organizatorji želijo s takšnim konceptom prireditve, ki daje velik poudarek medsebojni pomoči in solidarnosti, udeležence spodbuditi, da tudi sicer v življenju ne bi spregledali vrednot, kot so sodelovanje, nesebična pomoč, prijateljstvo in skupinski duh, saj je na ta način premagovanje vsakodnevnih ovir veliko lažje. In zato je pomemben del oviratlona tudi dobrodelnost. Društvo sodeluje z Univerzitetnim rehabilitacijskim inštitutom Republike Slovenije – Soča, kateremu mu bo od vsake prijavnine namenilo 1 evro za nakup plezalne stene v glavni telovadnici. Tako otroci kot odrasli namreč pri plezanju krepijo moč mišic, spretnost gibanja, pozornost, načrtovanje, voljo in odločnost, kar pomembno prispeva k uspešni rehabilitaciji. Preizkušanje svojih zmožnosti na napravah, ki jih uporabljajo zdravi, pa je še dodaten motiv za pozitivno naravnanost v procesu rehabilitacije.

 

Na prvi slovenski oviratlon se je že mogoče prijaviti na spletni strani www.oviratlon.si, prijava pa bo možna tudi na dan dogodka. Prijavnina ob prijavi in plačilu do vključno 1. maja 2012 znaša 12 EUR, za prijave od 1. maja do vključno 10. junija je cena 16 EUR, za prijave in plačila od 11. do vključno 15. junija pa 20 EUR. Prijavnina na dan dogodka bo 25 EUR. Udeleženci se lahko prijavijo v treh kategorijah:

  • posamezniki – v tem primeru se bo udeleženec na progo podal sam, kar pa ne pomeni, da s sotekmovalci na progi ne bo smel sodelovati oz. si pomagati,
  • ekipe – družba prijateljev, sodelavcev lahko sestavi svojo ekipo, si izmisli izvirno ime in se skupaj poda oviram na proti, ali
  • naključna skupina – če udeleženec nima svoje ekipe, se lahko odloči za sodelovanje v skupini naključno zbranih posameznikov, katerih skupine bodo lahko štele do največ deset članov in članic.

 

Da je oviratlon na pravi poti, da postane edinstven športni dogodek pri nas, dokazuje tudi podpora znanih in uspešnih slovenskih športnikov. Veslač Luka Špik, judoist Sašo Jereb in WFC borec in raper Denis Chorchyp Porčič so s pripravami nanj že pričeli (video je objavljen na www.oviratlon.si), smučarski skakalec Robert Kranjec, rokometašice rokometnega kluba Krim in veslači Pirih pa se bodo izzivu tudi kmalu pridružili.

 

Več informacij o dogodku, video in foto material je na voljo na www.oviratlon.si.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.