Spremembe v statutu

Na seji senata Univerze v Ljubljani je potekala seja senata, na kateri so senatorji obravnavali predlog novega statuta UL. Senatorji so ob koncu razprave sprejeli novi statut UL, ki za študente prinaša nekatere spremembe in novosti. Študenti bomo po novem imeli pravico do opravljanja petih izpitnih rokov, četrto in peto opravljanje izpita pa bo plačljivo.

 

Za peto opravljanje izpita bo moral študent podati obrazloženo prošnjo in pridobiti dovoljenje pristojnega organa svoje fakultete. Pomembna sprememba je tudi ta, da bo na vseh članicah Univerze obvezen upravni odbor, član katerega bo tudi predstavnik študentov, ki bo imel enakovreden glas z ostalimi člani upravnega odbora.

 

Naj spomnimo, da je konec lanskega leta Senat UL obravnaval predlog novega statuta UL, ki je predvideval globok poseg v pravice študentov. Predvidel je zmanjšanje izpitnih rokov na tri opravljanja. Študenta, ki bi bil odsoten na izpitu ali ne bi dosegel minimalnega standarda znanja, bi doletela visoka disciplinska kazen. Zaradi pomislekov študentov, študentskih predstavnikov in predsednika statutarne komisije je rektor umaknil obravnavo predloga in napovedal pripravo novega statuta. Spremembe tega naj bi pretežno sledile uskladitvi z novelo Zakona o visokem šolstvu. Priprava novega statuta je potekala s širšim konsenzom, tako da je bil ta potrjen na senatu.

 

Na ŠOU v Ljubljani pozdravljamo sprejetje novega statuta, saj je postopek njegove priprave in sprejemanja potekal z aktivno vključenostjo študentskega mnenja. Zadovoljni smo, da sprejeti statut predstavlja manjši poseg v pravice študentov od predvidenega in daje  študentom enakovreden glas v upravnih odborih članic univerze.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.