Kaj je Mednarodna matura?

Kaj je mednarodna matura
Kaj je mednarodna matura

Program Mednarodne mature postaja vse bolj znan tudi pri nas, saj ga ponujajo že štiri gimnazije: Gimnazija Bežigrad, Gimnazija Kranj, II. Gimnazija Maribor in Gimnazija Novo mesto. Namenjen je dijakom 3. in 4. letnika srednje šole. Privlačen je predvsem za dijake, ki jih mika študij v tujini, saj gre za mednarodno priznan program, ki ga izvajajo izobraževalne institucije po vsem svetu.

Izobraževalni program upravlja neprofitna organizacija International Baccalaureate Organization (IBO) s sedežem v Ženevi v Švici. Tako predmetnik, učni program kot izpiti na maturi se razlikujejo od splošne gimnazije, zato je pomembno, da razlike razumeš.

Manj predmetov, ti podrobneje obravnavani

Predmete si vsaj v določeni meri izbereš sam, določiš pa tudi nivo (višji ali osnovni). Vsaj tri (največ štiri) predmete moraš vzeti na višjem nivoju, skupaj pa izbereš šest predmetov.

Obvezen predmet na višjem nivoju je slovenščina (jezik A – materni jezik). Za jezik B lahko že izbiraš nivo. Največ dijakov se kot jezik B uči angleščino, nekatere šole pa ponujajo tudi nemščino ali recimo francoščino.

Naslednji predmet je matematika: Analysis and approaches ali Applications and interpretation (ne ponujajo pa vse šole obeh predmetov).

Potem moraš izbrati vsaj en družboslovni predmet in vsaj en naravoslovni predmet (s pripadajočima nivojema). Ponudba naravoslovnih in družboslovnih predmetov se med posameznimi šolami razlikuje. Med naravoslovne predmete na primer spadajo biologija, fizika, kemija in računalništvo, med družboslovne pa filozofija, geografija, psihologija, antropologija, zgodovina in ekonomija.

Kot šesti predmet izbereš umetnost (na primer gledališče ali likovno umetnost) ali pa še en družboslovni oziroma naravoslovni predmet ali še en tuji jezik. Izbira umetniških predmetov je pri nas precej omejena.

Choosing Your Six Diploma Programme (DP) Subjects

Poleg šestih predmetov še razširjeni esej, TOK in CAS

Da uspešno opraviš program mednarodne mature, moraš poleg šestih predmetov napisati še razširjeni esej pri enem izmed predmetov, opraviti predmet Teorija znanja (Theory of Knowledge, TOK) in dejavnosti, ki štejejo za CAS (Creativity, Activity, Service).

Teorija znanja spodbuja dijake k razmišljanju o naravi znanja, kritičnem razmisleku o pridobljenih informacijah in povezovanju različnih področij znanja. Komponenta CAS pa dijake spodbuja k razvoju na osebni in družbeni ravni, saj vključuje aktivnosti na področjih kreativnosti, telesne dejavnosti in prostovoljstva, kar pripomore k celostnemu razvoju posameznika. Razširjen esej v določeni meri že spominja na pisanje diplomske naloge: prav tako se namreč poglobiš v izbrano temo in se seznaniš z akademskim pisanjem ter raziskovalnim delom.

Drugačen sistem ocenjevanja

Verjetno si že opazil, da imaš pri Mednarodni maturi namesto petih, šest predmetov na maturi (je pa res, da se že v tretjem letniku osredotočiš zgolj na te predmete). Razlikuje se tudi lestvica ocen in število točk, ki jih je mogoče zbrati na maturi. Ocene se podeljujejo na lestvici od 1 do 7 za vsak predmet, z dodatnimi točkami za uspešnost pri razširjenem eseju in Teoriji znanja. Skupna ocena mature se giblje od 24 do 45 točk, pri čemer je za pridobitev diplome potrebno doseči najmanj 24 točk. Ne pozabi, da uspeh v programu Mednarodne mature zahteva visoko stopnjo zavzetosti, organiziranosti in dela.

Priprava na prihodnost

Program Mednarodne mature ni zgolj akademski program, temveč tudi priprava na življenje. Dijaki pridobijo veščine in vrednote, ki jim pomagajo pri reševanju življenjskih izzivov in prispevajo k družbi na pozitiven način. Program spodbuja vseživljenjsko učenje, etično razmišljanje in odgovorno državljanstvo, kar so pomembne lastnosti za uspeh in osebno izpolnitev v sodobnem svetu. Poleg tega je za razliko od splošne mature sistem precej bolj podoben tistemu, ki ga lahko pričakuješ na univerzah (v Sloveniji in drugod po svetu): zahteva se namreč več odgovornosti, seznaniš se z raziskovalnim delom, manjši poudarek je na testih in ocenah.

Rear view of beautiful girl walking through university hallway looking back and smiling. female student going for the lecture.
Foto: jacoblund iz iStock
Prejšnji članekS tem početjem je vsak od nas glavni krivec za emisije v potniškem prometu
Naslednji članekBesedni red v slovenščini – členitev po aktualnosti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.