Prvi bančni račun za dijake: Kaj moraš vedeti

piggy bank With Graduation Cap on black glass floor,Money saving concept.
Foto: nirat iz iStock

Ko dijaki dosežejo določeno starost, se mnogi odločijo, da odprejo svoj prvi bančni račun. Bančni računi za dijake so posebna kategorija računov, ki jih ponujajo različne banke in hranilnice. Ti računi so običajno brezplačni za vodenje, vendar pa se lahko pojavijo stroški za nekatere specifične storitve. Zato je pomembno, da se dijaki in njihovi starši seznanite z različnimi ponudbami in izberete tisto, ki najbolj ustreza vašim potrebam.

Pregled ponudbe posebnih računov

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so pripravili pregled ponudbe posebnih računov različnih bank. Ponudbo si lahko ogledaš tukaj. Večina bank in hranilnic ima v svoji ponudbi otroške, dijaške in študentske račune, ki so praviloma brezplačni za vodenje. Stroški se običajno pojavijo le pri uporabi nekaterih specifičnih storitev, kot so plačilo položnic, dvigi na bankomatih, ki niso last tvoje banke, in podobno.

Teenager holding euro banknote putting it to piggyback, financial education
Foto: Motortion iz iStock

Osredotoči se na:

  • Brezplačno vodenje računa: Prednost je, če banka ponuja brezplačno vodenje računa brez obveznega minimalnega stanja ali mesečnih provizij.
  • Brezplačne transakcije: Preveri, koliko brezplačnih transakcij na mesec lahko opraviš, kot so nakazila, plačila položnic in dvigi na bankomatih.
  • Dostop do e-bančništva: Pomembno je, da je račun povezan z e-bančništvom, kar omogoča enostaven dostop do računa prek spleta ali mobilne aplikacije.
  • Možnost izdaje plačilne kartice: Preveri, ali je na voljo brezplačna debetna kartica, ki jo lahko uporabljaš za plačevanje na prodajnih mestih in dvigovanje denarja na bankomatih.
  • Dodatne ugodnosti: Nekatere banke ponujajo dodatne ugodnosti, kot so posebni popusti pri partnerjih ali programi zvestobe.
2023 numbers on a calculator and euros banknotes, new year finance, money inflation and budget concept
Foto: Delpixart iz iStock

Nasveti za izbiro pravega računa

Pri izbiri pravega dijaškega bančnega računa upoštevaj naslednje nasvete:

  • Primerjava ponudbe: Preglej ponudbe različnih bank in hranilnic, da bi razumel, kaj vse je vključeno in kakšni so morebitni stroški za dodatne storitve. Primerjaj tudi pogoje, kot so minimalno zahtevano stanje ali mesečne provizije.
  • Razmisli o svojih potrebah: Pomembno je, da razmisliš, katere storitve boš najpogosteje potreboval in kakšne so tvoje finančne navade. Če pogosto plačuješ položnice ali dviguješ gotovino na bankomatih, se prepričaj, da so ti stroški čim bolj ugodni.
  • Upoštevaj dostopnost in udobje: Preveri, ali ima banka dobro pokritost s poslovalnicami in bankomati ter ali ponuja učinkovito spletno ali mobilno bančništvo.
  • Preveri dodatne ugodnosti: V nekaterih ponudbah lahko najdeš dodatne ugodnosti, kot so popusti pri partnerjih ali nagradni programi. Razmisli, katere ugodnosti so tebi pomembne.

Če si dijak, je prvi bančni račun pomemben korak v tvoji finančni pismenosti. Zato dobro premisli in se odloči za tistega, ki ti bo življenje najbolj olajšal.

50 euro banknotes with bow for design purpose
Foto: RL Photography iz iStock
Prejšnji članekHemofilija – krvava dedna bolezen
Naslednji članekPodjetje IKEA in Annie Leibovitz predstavljata mentorski program za nadarjene fotografe in fotografinje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.