Vse štipendije, ki jih lahko pridobite dijaki

Dekle z dvignjenimi rokami za računalnikom doma
Foto: Annie Spratt, Unsplash

Državna štipendija

Država s štipendijo spodbuja možnost izobraževanja vseh tako, da posameznikom pomaga kriti stroške v času šolanja. Pogoj za pridobitev državne štipendije je, da dohodek dijaka oziroma gospodinjstva, v katerem živi, ne presega določene vrednosti. Za letošnje šolsko leto ni smel presegati 1104,33 evra mesečno na osebo. Vlogo za uveljavljanje državne štipendije je treba vložiti v avgustu. Če je odobrena, je naslednje leto ni treba ponovno oddati, ampak šele ob menjavi stopnje šolanja. Višina štipendije je odvisna od povprečnega mesečnega dohodka gospodinjstva.

Zoisova štipendija

Štipendija spodbuja in nagrajuje dijake, ki dosegajo nadpovprečne dosežke tako v šoli kot na področju znanja, raziskovanja, razvojne dejavnosti ali umetnosti. Pogoj za pridobitev je vsaj en izjemen dosežek in hkrati zahtevan šolski uspeh, ki se spreminja skozi leta. Letos štipendija za dijake znaša 128,90 evra na mesec, poleg tega se lahko dodeli dodatek za bivanje (85,93 evra) in dodatek za štipendiste s posebnimi potrebami (53,71 evra). Zoisova štipendija ni združljiva z državno štipendijo, kar pomeni, da lahko dijak prejema le eno izmed obeh.

Občinska štipendija

Nekatere občine svojim dijakom in študentom nudijo štipendije iz občinskega proračuna. Pogoje za pridobitev in višino štipendije pripravljajo posamezne občine. Čas prijave je običajno pred posameznim šolskim letom, zato poleti spremljaj občinske objave.

Kadrovska štipendija

Kadrovske štipendije podeljujejo podjetja in tako predstavljajo prvi stik s podjetjem ter omogočajo delovne izkušnje že med šolanjem. Njihova prednost je, da štipendistu zagotavljajo takojšnjo prvo zaposlitev po opravljenem šolanju. Pogoje za izbiro štipendistov določajo posamezni delodajalci. Čas prijave je običajno pred šolskim letom. S ponudbami se lahko seznaniš na spletni strani javnega štipendijskega sklada preko Izmenjevalnice, na spletnih straneh regionalnih razvojnih agencij ali na spletnih straneh delodajalcev.

Odprt predal z veliko datotekami
Foto: Maksym Kaharlytskyi, Unsplash

Ad futura

Štipendije Ad futura podeljuje država, da spodbuja izobraževanje v tujini in izobraževanje tujih državljanov v Sloveniji. Namenjene so tako šolanju v tujini kot krajšim izmenjavam, ki trajajo najmanj dva tedna in največ 25 tednov. Rok prijave za letošnje leto je odprt in traja do porabe sredstev oziroma najdlje do 30. septembra. Štipendija je sestavljena iz osnovne štipendije v višini do 150 evrov za vsak teden šolanja v tujini in dodatka za potne stroške, ki je odvisen od države obiska. Poleg tega je štipendija namenjena dijakom in njihovim mentorjem, ki se bodo udeležili tekmovanja iz znanja ali raziskovanja v tujini.

Štipendije za deficitarne poklice

Štipendije podeli država z namenom spodbujanja mladih k vpisu v izobraževalne programe za poklice, za katere na trgu dela primanjkuje kadra. Pridobijo jo lahko dijaki, ki se bodo prvič vpisali v 1. letnik izobraževalnega programa s seznama deficitarnih področij, ki ga določa vlada. Vlogo za štipendijo boste lahko bodoči dijaki oddali od 19. junija do 22. septembra. Vsako leto podelijo do 1000 štipendij, ki znašajo približno 107 evrov mesečno. Deficitarna štipendija ni združljiva s kadrovsko.

Ostale štipendije

Štipendije podeljujejo tudi različne nepridobitne oziroma nevladne organizacije. Taka je na primer Fundacija Leona Štuklja, ki podeljuje štipendije dijakom iz socialno šibkih okolij, ki dosegajo nadpovprečne šolske uspehe, hkrati pa so uspešni na področju športa, kulture ali humanitarnih dejavnosti.

Štipendijo je mogoče pridobiti tudi na nekaterih tujih ustanovah, kot so izobraževalne ustanove v tujini, raziskovalni inštituti, tuje vlade (informacije najdeš na spletni straneh predstavništev držav v Sloveniji), tuje javne ustanove in nepridobitne organizacije.

Prejšnji članekKo Ilka želi v svoj svet, uporabi slušalke Huawei FreeBuds 5i
Naslednji članekIdeje za zaključni izlet

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.