Starodavna vladarica v Peruju

Perujski znanstveniki so s pomočjo 3D tiskalnika rekonstruirali obraz starodavne vladarice predinkovske civilizacije Moche. Vladarica je umrla pred 1700 leti, njene mumificirane ostanke pa so našli pred nekaj leti.

 

Mumijo so odkrili leta 2006 v uničeni piramidi blizu mesta Trujillo na severozahodu Peruja. Zdaj pa je znanstvenikom uspelo rekonstruirati njen obraz, potem ko se preučili strukturo njene lobanje. Perujski minister za kulturo Salvador del Solar je dejal, da je rekonstrukcija razkrila ovalen obraz z visokimi ličnicami, značilen za številne Perujce. Ženska naj bi umrla pred 1700 leti, stara naj bi bila med 20 in 25 leti. Izsledki obdukcije kažejo, da je verjetno umrla ob rojstvu otroka ali zaradi zapletov v nosečnosti. Način, na katerega je bila pokopana, nakazuje, da je šlo za politično voditeljico ali visoko duhovnico predinkovske civilizacije Moche. Pokopana

je bila namreč s krono ter zlatimi in bakrenimi predmeti. V njenem grobu so odkrili tudi precej orožja, po obrazu in nogah pa je imela tetovirane različne simbole. Odkritje je tako omajalo dosedanje prepričanje, da so v kulturi Moche vodilne položaje zasedali le moški.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.