Ste vedeli?

Spodaj si lahko prebereš nekaj zanimiv destev, ki jih morda še nisi vedel/a.

STE VEDELI…

-da so doslej najdaljšo sušo zabeležili v delu puščave Atacama v Čilu? Trajala je 400 let,končala pa se je leta 1971, ko je naposled vendarle začelo deževati.

-da mravlja lahko nosi do petdesetkrat svoje teže? To je tako, kot da bi odrasel človek prenašal polno naložen avtodom

-da med žvečenjem žvečilnega gumija pokurite približno 11 kalorij na uro?

-da tudi če stojimo pri miru, se premikamo presenetljivo hitro. Skupaj z Zemljo se okkoli njene osi vrtimo z dobrih 1674 km/h

– da ima telo gosenice več mišic kot  človekovo?Samo v glavi jih ima skoraj toliko kot celotno človekovo telo skupaj.

-da obstaja žival, ki ima za mati zebro, za očeta pa osla in se imenuje zebroid?Tovrstna križanja niso nikakršna novost, saj je to v svojih delih opisoval že Charles Darvin.

-da lahko vaša koža ob prevelikem zaužitju korenja postane oranžna? Gre za preveliko dozo karotena, ki tudi korenju daje značilno oranžno barvo.

– da imajo polži lazarji kar 3.000 zob in štiri nosove?

-da rdeča barva v resnici ne razbesni bika, saj so te barvno slepi? Živo rdeče ogrinjalo je za bika povsem navadna siva krpa, razbesni  ga to, da mu matador maha pred nosom

-da so pisatelji včasih namesto radirke za brisanje napak uporabljali krušne drobtine? Prva novodobna radirka je nastala šele leta 1770.

-da so bili na Finskem svojčas prepovedani stripi o Jaki Racmanu, ker le-ta ne nosi hlač.

-da bolha skoči 350-krat dlje kot je dolgo njeno telo? To je približno tako, kot da bi človek preskočil nogometno igrišče.

-da je bilo  najstarejše drevo na Zemlji staro 5.000 let, kar je toliko kot stare piramide v Egipt? Leta 1964 ga je v Nevadi požgal požar študent raziskovalec

 

 

Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.