Število izpitnih rokov ostaja

Včeraj je na Univerzi v Ljubljani (UL) potekala seja senata UL, na kateri so senatorji obravnavali predlog za novi statut UL. V njem je bilo vključenih kar nekaj sprememb, ki ostro posegajo v pravice študentov, med drugim znižanje števila izpitnih rokov na tri in visoka disciplinska kazen za študente, ki ne izkažejo minimalnega znanja na izpitu. Po pomislekih, ki smo jih izrazili študentje in predsednik statutarne komisije, je rektor umaknil obravnavo statuta in napovedal pripravo popolnoma novega dokumenta.

 

Nov predlog statuta bi naj bil po napovedih rektorja pripravljen v mesecu decembru, članice pa bodo nato imele en teden časa za vlaganje amandmajev. Nov predlog bi naj pripravili predvsem zato, da ga bodo uskladili z novelo Zakona o visokem šolstvu ter z vsemi deležniki v procesu. Pri tem upamo in vodstvo UL pozivamo, da v usklajevalno razpravo vključi tudi študente, saj je Univerza in izobraževalni proces znotraj nje konec koncev namenjen ravno njim. Nov statut pa bi naj po napovedih bil sprejet že do novega leta.

 

ŠOU v Ljubljani zato poziva Univerzo v Ljubljani, da v pripravo novega statuta vključi tudi primarni in temeljni del akademske skupnosti – študente. Študentke in študentje smo del univerzitetne in akademske skupnosti, pri čemer naj bi pomembno kreirali in ne le sledili delovanju te institucije, zato od vodstva univerze pričakujemo, da nas vključi v proces priprave novega statuta. Razprava s študentskimi predstavniki in upoštevanje njihovih stališč sta tako nujno potrebna. 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.