V Muzej iluzij!

Marsikdo še ne ve, a v središču Ljubljane imamo Muzej iluzij. S številnimi ugankami in instalacijami v obliki hologramov ter optičnih iluzij, obiskovalce spodbuja k razmišljanju in vprašanjem zaznavanja človeških možganov.  

Muzej je zasnovan za prost obhod obiskovalcev, da sami odkrivajo določene iluzije. Ob njih so opisi v slovenskem, angleškem in italijanskem jeziku, ki razlagajo, kako je iluzija zasnovana in kako se imenuje.

V muzeju so iluzije predstavljene v obliki instalacij, slik in posebnih sob kot so  antigravitacijska soba, obrnjena soba in ames soba. Za vašo osebno izkušnjo je fotografiranje zaželeno, saj se v mnogih primerih iluzije zavemo šele, ko jo vidimo na posneti fotografiji. Nekaj je tudi klasičnih, tistih, ki jih lahko najdemo v psiholoških učbenikih. Iluzije v sliki so predstavljene v obliki hologramov oziroma hororgramov, ki so posebnost Muzeja iluzij v Ljubljani. Tako lahko s pomočjo optične prevare vidimo volkodlaka ali grofa Drakulo, ki vstaja iz krste. Fotografije in hologrami se spreminjajo, pojavljajo in izginjajo pred vašimi očmi.

Posebnost ljubljanskega muzeja je zagotovo tudi Vortex predor, v katerem se ob vrtincu iluzij s težavo prebijemo skozi. Čeprav tla popolnoma mirujejo in so ravna, zaradi vrtinca, ki se vrti okrog naše celotne osi, izgubljamo ravnotežje in orientacijo v prostoru.

Neskončna disko soba je posebna izkušnja. V njej so disko krogla, glasba in zrcala, ki dajejo občutek, da smo kljub popolni osami, v neskončni množici obiskovalcev.  

Po končanem ogledu vseh instalacij v muzeju, ki jih je okoli 40, pridemo v igralnico – Dilemma svet z didaktično logičnimi igračami ter ugankami. Preizkusiti je mogoče miselne igre, sestavljanke, nemogoče vozle, trike in matematične igre, ki jih lahko tudi kupimo v trgovini muzeja.

Svojevrstne izkušnje, ki jo ponuja Muzej iluzij ne gre zamuditi! Obiščete ga lahko vsak dan med 9. in 22. uro.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.