Strah pred letenjem

Vseh ljudi je nekaj strah… se pri tebi pojavlja strah pred letenjem? Potem ti ponujamo nekaj koristnih nasvetov, kako odpraviti oz. zmanjšati ta strah.

Ljudje, ki se bojijo letenja, podajajo vse možne argumente in razloge, zakaj ne marajo leteti. Eni ne zaupajo sistemu nadzorovanja letov, eni ne zaupajo servisiranju aviacije, spet drugi se bojijo človeških napak v zraku in na tleh. Nekaterih je strah tehnike same. Nekateri so videli padec Concorda nekaj let nazaj in sedenje v ogromem letalu z ogromnimi motorji, ki brenčijo le nekaj metrov stran, je mučno ob pomislekih, kaj vse gre lahko narobe s tem ogromnim čudom tehnike. Nekaterim že sam videz letal poraja vse mogoče dvome. Potem so tu še prenapihnjeni medijski odzivi na letalske nesreče.

Dejstvo je, da je letenje zelo varno. Čudo tehnologije vsakodnevno, kljub možnostim katastrof in napak, opravlja na milijone letov, brez napak in brez zamud. Letalstvo pravzaprav iz leta v leto postaja bolj varno v primerjavi z drugimi oblikami transportov.

Statisika govori sama zase. Ali veste kakšne so možnosti vaše smrti, ko se usedete na letalo? 1 proti 16 milijonom. Ob večini nesrečah, ki pa se le zgodijo, večinoma več kot polovica potnikov preživi. Kaj to pomeni? Da četudi ste eden od tistih, ki bi se usedli na nesrečno letalo, ki bo imelo nesrečo, imate še vedno več možnosti za preživetje kot za smrt.

1. Leti z direktnimi leti – večina letalskih nesreč se pripeti med vzletanjem in pristajanjem letala. Zato se izogibaj prestopanjem, saj to zelo zmanjša možnosti nesreč.

2. Leti z večjimi letali – v današnjih časih so večja letala, to pomeni z več kot 30 sedeži za potnike, načrtovana z največjo mero previdnosti in pod najstrošjimi predpisi in zakoni. Ravno tako ti večja letala ponujajo večjo varnost pri morebitnem padcu in imaš veliko več možnosti odkorakati s kraja nesreče z manjšimi poškodbami ali celo nepoškodovana.

3. Poslušaj napotke osebja – čeprav se ti morda zdi že dolgočasno, saj se ti zdi, da na vsakem letu povejo isto, napotke vseeno poslušaj, saj se modeli letal med seboj lahko razlikujejo, kar postavlja izhode iz letala iz modela v model na drugačno lokacijo in pozicijo.

4. Nadglavni predal pusti prazen ali ne shranjuj vanj težkih stvari – včasih nadglavni predali niso ustvarjeni za najbolj težko prtljago in med turbulenco lahko pride do nesreče. Težjo prtljago imej pri nogah.

5. Bodi pripeta z varnostnim pasom – varnostni pas zagotavlja večjo varnost, če letalo nenadoma zapade v nepričakovano turbulenco.

6. Poslušaj hostese – poglavitni razlog, da so hostese na letalu, ni ta, da nam strežejo prigrizke in pijačo, temveč varnost. Zato jih poslušaj in najprej naredi to, kar od tebe prosijo, šele nato sprašuj zakaj in kako.

7. Na letalo ne nosi nevarnih predmetov ali substanc – obstaja dolg seznam stvari, ki naj jih nikakor ne bi nesla s seboj na letalo, že zdrava pamet pa ti govori, da s seboj ne boš nosila npr. bencina, strupenih plinov in drugih podobnih zadev, razen seveda ob predhodnih dogovorih z letalsko družbo, ki ob takih primerih ve, kako ravnati in shraniti nevarne substance in predmete.

8. Naj ti hostese nalivajo vročo pijačo – hostese so med drugim izurjene tudi za nalivanje pijač v letalu, ko je le – to v zraku, npr. čaj ali kavo, zato dovoli njim, da opravijo svoje delo, da se ne poškoduješ po nepotrebnem.

9. Ne pij preveč alkohola – zrak v letalu je pod pritiskom zato te bo alkohol prizadel bolj kot na trdnih zemeljskih tleh. Skromnost je lepa vrlina na katerikoli višini.

10. Poslušaj napotke v primeru nevarnosti – v primeru nesreče ne poskušaj biti junak, temveč poslušaj napotke osebja in zapusti letalo kakor hitro je mogoče.

Takole. To so nekakšni napotki, morda bodo komu pomagali. Vendar iz lastnih izkušenj – nič ne odtehta prigod in dogodivščine potovanja in spoznavanja daljne dežele – celotni strah izgine in nanj pozabimo. Vsaj jaz!

 

 Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.