Strokovna ekskurzija na Kitajsko in v Singapur

Ženevski klub pod okriljem Pravne fakultete v Ljubljani organizira v teh dneh za najbolj perspektivne študente strokovno ekskurzijo na Kitajsko in v Singapur.

Organizator projekta je formalno Ženevski klub študentov PF, gre pa za uradno fakultetno aktivnost, ki se je udeležujejo profesorji PF, ki s svojimi povezavami skrbijo za kakovosten znanstveno-strokovni program študijske ekskurzije. Ženevski klub je začel delovati leta 1989 na pobudo študentov po povratku s prve študijske ekskurzije v Ženevo. Po nekajletni zamrznitvi je v letu 2010 njegovo delo oživel Jernej Bergoč, ki je tudi njegov predsednik.

»Strokovna ekskurzija je namenjena študentom PF v Ljubljani, ki specializirajo mednarodne, ekonomske in pravne predmete, in jim želi na ta način olajšati stike s tujimi pravnimi sistemi,« je povedal prof. dr. Štiblar: »Ekskurzije v Azijo se bo udeležilo 16 študentov, skoraj v celoti absolventov.« Poleg omenjene ekskurzije pa je tudi letos že osemnajstič potekala strokovna ekskurzija v ZDA (New York, Washington DC), ki se je je udeležilo 28 študentov 4. letnika PF.

Pridobivanje strokovnih znanj
Namen ekskurzije ni pohajkovanje po tujih deželah, ampak pridobivanje strokovnih znanj in pogledov. Študenti bodo obiskali nekaj najbolj elitnih fakultet, podjetij in ustanov, se pogovarjali s predstavniki politike, pravosodja in gospodarstva. »Obenem pa hkrati izdajamo posebno knjigo, katere tematike bomo predstavili na za to posebej organiziranih konferencah v Šangaju, verjetno Pekingu in morda Singapurju, »DEVELOPMENT«, ki smo jo profesorji, absolventi in doktorandi spisali prav za namene konference, ki jo bomo imeli v Aziji.«

Prof. dr. Štiblar poudarja, da ne gre za enkraten projekt, »ampak je že 20 let stalna aktivnost na Pravni fakulteti, kot ena izmed mnogih, ki študente dodatno praktično usposablja za vrhunsko svetovno konkurenco«.

Pričakovanja pred ekskurzijo, Jernej Bergoč
»Spomnim se, ko smo ob zaključku lanske ekskurzije v ZDA sedeli v parku sredi Washingtona. Bilo je prijetno toplo, pomlad se je ravno dobro začela. Razglabljali smo o odlično uspeli ekskurziji in kmalu je padla ideja, da bi prihodnje leto stopili korak naprej in organizirali ekskurzijo v Azijo. Če gledam z današnjega vidika, je bil takrat skok v neznano. Nismo vedeli, kje začeti, nismo imeli nobenih poznanstev. Ideja je čez poletje dozorela in oktobra smo ugotovili, da nam pravzaprav lahko uspe. Po skoraj sedmih mesecih smo tu, kjer smo, – imamo obetaven program, spisali smo celo knjigo, smo odlična družba. Pričakovanja vseh so velika in verjamem, da se tudi navdušenje pred odhodom z vsakim dnem le še stopnjuje. Predvsem si želim, da bi ekskurzijo uspeli izpeljati brez kakšnih zapletov in da bi nepozabno uživali.«

In kot končuje predsednik Jernej Bergoč, naj bo to nepozabna izkušnja, ki bo tako študentom kot profesorjem prinesla dodatnih izkušenj, znanja. Ob povratku domov pa se veselimo njihovih zgodb in pripetljajev s strokovne ekskurzije. Srečno! Ta čas pa jih lahko spremljate na blogu: thelexemperor.tumblr.com.

Mojca Buh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.