Samozavest je pravica in ne le privilegij

Neža Gregorčič Žgombič je estetologinja – svetovalka za izgled, predavateljica in direktorica podjetja STATUS.

V modni svet jo je poneslo manekenstvo, s katerim se je ukvarjala 13 let, od tega 4 leta profesionalno. Eden njenih zadnjih projektov je »Šola za moderne ženske«, ki je namenjena vsem ženskam, ki si upajo in drznejo svoje življenje preživeti polno in samozavestno.

Kot manekenka ste dobili veliko znanja o modi, kje ste si še pridobili znanje?
Znanje o ‘stylingu’ sem izpopolnjevala v priznanem londonskem salonu kot ‘image consultant’, pred tem pa na High fashion school.

Modne smernice za leto 2011
Obleke:
– sofisticirana in elegantna krila,
– široke hlače z visokim pasom,
– futuristična vojaška moda,
– široki ¾ rokavi,
– dolge obleke do gležnjev z vrvico okoli vratu,
– kombinezoni,
– ženstvene 50s, 60s, 70s,
– čipke, prosojnost.
Barve, ki prevladujejo v letošnjem letu so: roza, oranžna, marelično roza, rumena, zelena, modra barva od temno modre do turkizno modre, peščene in zemeljske barve, opečnato rjava in bela barva – barve življenja, igrivosti, energije, …

Kakšen pomen ima izgled na javnem nastopu?
Nastopanje pred publiko je za ogromno ljudi hud stres. Javno nastopanje je lahko prava nočna mora. A na srečo se ga da z nekoliko vztrajnosti kar dobro naučiti. Redko se kdo rodi z zmožnostjo brezhibnega javnega nastopanja. V veliki meri je ta kvaliteta posledica trdega dela. Poleg nastopa pa je pomembna tudi obleka. Obleka naj poudari vašo osebnost in organizacijo, ki jo zastopate. Seveda ne bo odveč, če z obleko še dodatno podprete temo, ki jo predavate. Najpomembneje je, da se v izbrani obleki dobro počutite. Vse, kar vam ni udobno ali vam iz kakršnegakoli razloga ne ustreza, je najbolje, da takoj črtate. Obleka, ki jo izberete, mora poudariti vaše naravne barve in silhueto telesa, obenem pa morate paziti, da slučajno ni preveč opazna ali celo kričeča. Kot takšna lahko kaj hitro preusmeri misli poslušalcev od vašega govora na vas, tega pa si prav gotovo ne želite. Dobrodošlo je, če vaša obleka podpre vašo osebnost in temo, o kateri teče pogovor. Torej je odvisno tudi od teme, o kateri bo potekala beseda. Za TV nastop odsvetujem poudarjene črte in drobne pike, saj le-te “migetajo” na TV zaslonih.

Neža Gregorčič Žgombič je predavateljica kar 5 različnih tema, ena izmed njih je tudi »Estetika oblačenja«, je osebna modna svetovalka, svetuje za podjetja, poleg tega usposablja in izobražuje bodoče stiliste izobražujem in prodajalce in svetovalce visoke mode in modnega tekstila. Je zastopnik za blagovno znamko The Earth Collection in idejni vodja in programska voditeljica za »Šola za moderne ženske« ter dodaja: »Samozavest je pravica in ne le privilegij.«

Ali Slovenci sledimo modnim trendom, kakšen narod smo, kar se tiče mode, se znamo obleči za vse priložnosti?
Slovenci generalno ne sledimo modnim trendom v primerjavi s kakšnimi Italijani, Hrvati, Španci, … To pa ne pomeni, da se Slovenci ne znamo obleči. Imamo takšne in drugačne ljudi. Nekateri so zelo lepo in izbrano oblečeni, drugi pa bi nujno potrebovali nasvet. Lahko pa trdim, da so se Slovenci na tem področju v zadnjih letih izboljšali, če se lahko tako izrazim. Imamo kar nekaj Slovencev, ki imajo svoj edinstven slog, kar govori o karakterju posameznika. Smo samosvoji, nekoliko drugačni in v zadnjem času dosti bolj odprti za spremembe tudi na modnem področju.

Kako poteka delo svetovalca za osebni izgled, gre za težko delo?
Delo osebnega svetovalca je dosti težje, kot si to marsikdo predstavlja. Tako delo zahteva celovito, odgovorno in izdelano osebo, ki točno ve, kaj dela in kam želi pripeljati svojo stranko ali naročnika. Taka oseba mora: poznati veščine javnega nastopanja, imeti prijeten in urejen videz, imeti rada delo z ljudmi, se znati prilagoditi stranki in njenim željam ter potrebam, jasno komunikacijo, znanje na področju mode in estetike oblačenja, poznati različne stile oblačenja in njihove zapovedi, poznati mora zakonitosti telesa, barvne tipe (strokovni del), kodeks oblačenja za različne priložnosti in še in še bi lahko naštevala. Je pa to delo zelo raznoliko, zanimivo in odgovorno. Osebno neznansko uživam in si ne predstavljam, da bi v življenju počela kaj drugega kot ravno to, kar delam! Tisti, ki me poznajo, bi rekli, da se čuti, da svoje delo opravljam s srcem in dušo.

Kaj svetujete mladim, ki iščejo svojo prvo službo, kako naj se oblečejo za razgovor?
Za razgovor se moramo vedno lepo urediti in predhodno dobro pripraviti. Zunanji videz je le prvi vtis, ki naj bo brezhiben, saj druge možnosti ne boste več dobili. Umiti lasje, sveže stuširani, uporaba stika nujna, urejen obraz: moški obriti, ženske nežno naličene, urejeni nohti. Obleka naj bo čista, zlikana in ne preveč vpadljiva. Izberite umirjene barve in elegantno oblačilo, v katerem se dobro počutite, udobne čevlje (moški na vezalke, ženske z nekaj petke, ki naj ne bodo izrabljene). Z dodatki nikar ne pretiravajte, ura naj bo elegantna. Seveda pa je naš videz pogojen glede na delovno mesto in podjetje oz. ustanovo, institucijo, … Ne pozabite, da je poleg zunanjega videza zelo pomembna tudi priprava na sam razgovor, vaš nastop (rokovanje, drža telesa, mimika, gestikulacija, tempo govora), predhodno se moramo pozamimati o samem podjetju in podobno.

Mojca Buh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.