AMERIKA’S NEXT TOP LAWYERS!

Naslov zveni nekako znano, ne pa povsem.
Gre namreč za motivacijski naziv študentov 4. letnika Pravne fakultete, ki smo v okviru izbirnih predmetov ekonomske in gospodarskopravne usmeritve izvedli strokovno ekskurzijo, v sklopu katere smo dobrih 14 dni preživeli v Združenih državah Amerike.
V ZDA je tako potovalo 28 študentov in 2 profesorja (prof. dr. Janez Kranjc in prof. dr. Franjo Štiblar), ki sta organizirala in vodila vsebinski (strokovni) del ekskurzije.

Priprave
Izvedba ekskurzije je seveda zahtevala kar nekaj priprav, tako organizacijske kot tudi vsebinske narave. Vsak študent je tako moral nekaj prispevati; če ni sodeloval v organizacijskem odboru, je moral pripraviti in predstaviti seminarsko nalogo, ki je vsebinsko pokrivala določen aspekt ekskurzije.
Ker je šlo v prvi vrsti za strokovno ekskurzijo, se je bilo potrebno seznaniti z ameriško ustavno ureditvijo, predvsem v smislu poznavanja vseh treh vej federalnih oblasti, saj smo v sklopu ekskurzije vse tudi obiskali. Poleg tega smo se vsebinsko pripravili tudi na ogled mednarodnih organizacij, del priprav pa je zajemal tudi splošne značilnosti ZDA in mest, v katerih smo ekskurzijo izvedli.

New York City
V sklopu strokovnega dela ekskurzije smo v NYC med drugim obiskali Organizacijo združenih narodov (OZN oz. angleško UN), kjer nam je poleg drugih predavateljev o mednarodnih odnosih in ljudeh, ki v njih nastopajo, med drugim predaval jordanski princ Zeid bin Ra’ad, ki je ambasador svoje države v OZN.
Naslednji dan smo prisostvovali predavanju podiplomskega študija prava na NYU (New York University) School of Law, in sicer svetovno znanega profesorja J. H. Weilerja, strokovnjaka za pravo Svetovne trgovinske organizacije (angleško WTO).
Kot se spodobi, smo obiskali tudi eno izmed vodilnih odvetniških pisarn v ZDA – Seward & Kissel -, kjer so nam tamkajšnji odvetniki prikazali realnost obsega odvetniškega dela (ta realnost pomeni zelo velik obseg in veliko število nadur, delo tudi ob vikendih in praznikih; vse to predvsem na začetku kariere), hkrati pa nam povedali, da je gospodarska kriza kvečjemu povečala obseg njihovega dela.
Obiskali smo tudi sodno obravnavo in tako videli, kako se tam pravo udejanja v praksi sodišč; ogledali smo si obravnavo v primeru Raj Rajaratnam vs. US; Raj je Američan, rojen na Šri Lanki, in je obtožen zlorabe notranjih informacij; šlo naj bi celo za najhujši primer zlorabe notranjih informacij v povezavi s ‘hedge’ skladi v ameriški zgodovini; po trditvah tožilstva naj bi med letoma 2003 in 2009 na nelegalen način zaslužil 45 milijonov ameriških dolarjev, grozi mu 20-letna zaporna kazen, proces pa še vedno teče.

Slovenski predstavniki v tem delu ZDA
Da pa ne bi povsem pozabili na domovino, smo se oglasili tudi v skupnosti Slovencev na Manhattnu, ki je organizirana v okviru cerkve sv. Cirila; kot zanimivost – cerkev z ostalimi prostori je edina nepremičnina na Manhattnu (pa tudi v celotnem NYC), ki je v lasti Republike Slovenije. V okviru skupnosti seveda potekajo bogoslužja v slovenskem jeziku, prav tako pa je tam organizirana tudi šola slovenskega jezika za odrasle; včasih se je izvajala tudi za otroke, vendar je bilo udeležencev na koncu žal premalo za izvajanje programa.

V WDC smo obiskali slovensko veleposlaništvo, kjer je po sprejemu s strani veleposlanika RS, Romana Kirna, sledilo izjemno zanimivo predavanje prof. Marka Vlašića, ki je bil eden izmed tožilcev na Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije; predstavil je primer genocida v Srebrenici, ki ga je kot tožilec preiskoval tudi sam.

Na obisku v Svetovni banki (WB) in Mednarodnem denarnem skladu (IMF) nam je slovenski predstavnik v obeh institucijah, Andrej Kavčič, predstavil njuno delovanje; šli smo tudi na ameriško zunanje ministrstvo (State department), kjer smo imeli nekaj zanimivih predavanj s strani zaposlenih, zadolženih za področje Slovenije in okolice, dodobra smo si ogledali tudi Kongres.
Kongres je ameriški parlament, ki je sestavljen iz dveh enakopravnih delov – Predstavniškega doma in Senata; tam smo se srečali z ameriškim demokratskim senatorjem Tomom Harkinom, ki ima slovenske korenine; njegova mati je bila namreč iz Škofje Loke in je v ZDA emigrirala v času med obema svetovnima vojnama; prav zato senator rad prihaja v Slovenijo.
Za konec strokovnega dela ekskurzije pa smo si kot turisti ogledali tudi Belo hišo.

Po strokovni plati smo študenti tekom svoje ekskurzije lahko spoznali in izkusili marsikatero ameriško zamisel; stvar vrednostne ocene pa je, ali je vredna posnemanja, saj nekritično povzemanje tujih rešitev ne vodi vedno do dobrih rezultatov.

Po ekskurziji nas je večina vseeno zatrjevala, da je sicer Amerika še vedno dežela, polna znanja in priložnosti, da pa smo še vedno zadovoljni, da živimo na tako lepem koščku Zemlje (kjer pa je seveda možnih še veliko izboljšav).

Blaž Božnar

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.